петак, 17. фебруар 2012.

26. део – БИЛО ЈЕДНОМ ЈЕДНО БРОДОГРАДИЛИШТЕ ...

ГРЦИ КУПИЛИ БРОДОГРАДИЛИШТЕ!?


        Данас, тачно у подне, двобој к'о на филму, борба љутих противника ... представник ''МК-комерца'' извадио из футроле 130 милиона динара (мање за 20 милиона динара но прошли пут), представник Војвођанске банке машио се за корице и извади на сто у двобоју 230 милиона динара ... Секундант двобоја – стечајни управник Апатинског бродоградилишта констатовао да ни једна понуда не прелази 50% процењене вредности бродоградилишта од 584.279.000 динара (Војвођанска банка око 40%) те да су се стекли услови да Одбор поверилаца донесе одлуку на сатанку која ће понуда бити прихваћена.


        Дакле у другој продаји бродоградилишта за сада се незна будући власник, чека се одлука Одбора поверилаца али како ствари стоје нови власник је из Грчке, како је Војвођанска банка у власништву Грка ето и власник из земље која је од искона производила бродове и са њима освајала антички свет. 


            Како је Војвођанска банка највећи поверилац бродоградилишта, донели су прагматичну одлуку да купе исто па онда да га продају на парче или већ да га даду у најам некоме ко ће већ знати шта са њим треба радити, ваљда и бродове поправљати и нове правити у сваком случају вредност ће му расти а банка ће себе намирити сад шта ту бива са радницима, и традицијом, и ... показаће време. 


APATINSKO BRODOGRADILIŠTE VOJVOĐANSKOJ BANCI

            Danas je 12 sati u plavoj sali Skupstine Opstine Apatin javnim otvaranjem ponuda MK-Komerca od 130 miliona dinara i Vojvodjanske banke od 230 miliona okoncana prodaja apatinskog brodogradilista u stecaju. Stecajni upravnik Predrag Ljubovic je nakon otvaranja ponude pozvao slabijeg ponudjaca (MK Komerc) da ukoliko želi, može da koriguje ponudjenu cenu. Nakon kratkih telefonskih konsultacija  opunomocenici MK-Komerca Petar Pješić i Nikola Rajković obavestili su odbor i stečajnog upravnika da ostaju pri ponudjenom iznosu od 130 miliona dinara sa čim je automatski bolja ponudjena cena Vojvodjanske banke od 230 miliona i prihvaćena kao najviša. Upravni odbor poverilaca će tokom sledeće nedelje doneti odluku o kupoprodaji jer iznos od 230 miliona predstavlja 39.36 posto od procenjene vrednosti ovog preduzeca. Inače, ovo je druga prodaja brodogradilišta. Prva nije uspela jer je Privredni sud u Somboru, na osnovu prigovora Vojvođanske banke i odbacivanja prigovora "MK komerca", doneo odluku da se postupak prodaje vraća na početak. Od imovine koju poseduje Brodogradilište, prodaje se četvorobroda hala od blizu 5.500 kvadratnih metara, dvobroda hala od 2.700 kvadrata, sinhorni lift od 1.920 kvadrata, oprema obale na 2.400 kvadrata i druga oprema i sredstva. Niti jedna od strana nije bila raspoložena da komentariše rezultate današnjeg nadmetanja a nezvanicno saznajemo da Vojvodjanska banka ima partnera koji je spreman graditi brodove.


Војвођанска банка власник Бродоградилишта у Апатину?

17. фебруар 2012. Извор: РТВ (Софија Пуалић Шперо)

        АПАТИН - Понуда Војвођанске банке од 230 милиона динара за куповину бродоградилишта у Апатину биће, највероватније, прихваћена, изјавио је стечајни управник Предраг Љубовић.
        На данашњем отварању понуда, компанија МК Комерц из Новог Сада понудила је други по висини износ од 130 милиона динара.
        Коначну одлуку о продаји бродоградилишта донеће, ипак, Одбор поверилаца и стечајни управник, јер је цена Војвођанске банке, од 230 милиона динара, испод половине процењене вредности бродградилишта.
        Потраживања поверилаца износе 1,18 милијарди динара, а највећа има Војвођанска банка.
        Одбор поверилаца је 19. септембра дао сагласност да стечајни управник Бродоградилишта прода предузеће једином понуђачу који се одазвао позиву за непосредну погодбу, "МК комерцу", с понудом од 150 милиона динара.
        Судија је, међутим, на основу приговора "Војвођанске банке", одложио потписивање уговора до одлуке Привредног суда.


                                                          Мирко С. Вранеш

Нема коментара:

Постави коментар