''STIL'' ŽIVOTA ...
ŽVAKAČI
''Danas sam jeo jučerašnji hleb, a sutra ću
izgleda i novine!'' – aforizam, autor Vladimir Dramićanin
Nekada su kosci onako zagledani i livadu
koju trebaju da pokose u usta uzeli travčicu i grickali je da vide jeli za
kosidbu ili nije, nekada bi i stolari znali uzeti sićušni komadić drveta
veličine najobičnije čačkalice grickati ga da odrede kvalitet i suvoću drveta …
sve je to bio deo rituala i deo vezan za posao i struku …
Sada su neka druga vremena, evo godinama
već dok sedim u nekom od ugostiteljskih objekata tipa kafić (kafane su drugi
svet) posmatram mlade ljude kako naruče espresso (jedan od 100 raznoraznih
varijanti od kratkog do onoga sa mlekom i šlagom) dobiju uz taj napitak i
kesicu dve šećera i plastični štapić što kao kašikicu predstavlja, svojevremeno
sam bivao po svetu i gledao kako se uz espresso servira i malecka rosfraj kašikica
…
… e, da onda tu počinje ritual sa tom
nazovi kašikicom od PVC-a … kako ti mladi ljudi nemaju čim da se bave u opštoj
besposlici ''cede'' taj espresso onako na tanane, dušu mu na pamuk vade, i onda počinje proces žvakanja te nazovi kašičice, na desetine modela,
zna to da potraje iha-haj, kad smažu jednu stranu onda okrenu drugu pa žvaći ga
žvaći … pa onako šetajući posle espreissanja je bace jedva da išta od nje i ostalo, ni za recirklažu nije, PVC nazovi kašikica svakako ...
Elem, došlo vreme ŽVAKAČA, nemaju mladi
ljudi čime da se bave, posla ni od korova, nego onako skupe koju crkavicu pa na
espresso i žvakanje PVC štapića koji su surogat kašikici, čekam da neko počne
da uz espresso servira pravu rosfraj kašikicu kakav je i red, i evo posla za
zubare, navikli mladi ljudi žvakati ima sve zube da skrune na nerđajući čelik …
E,
kako je lepo biti kosac, stolar, pekar, poslastičar … pa da lepo žvakneš nešto
i da osetiš ukus prirode ovako ispade da se sada samo žvaču stvari bez ukusa i
mirisa izrađene od sveprisutnog naftnog produkta PVC-a … vreme prolazi a
ŽVAKAČI žvaću li ga žvaću i onako uz put prosipaju neku suvislu žvaku.
Mirko S. Vraneš
Нема коментара:
Постави коментар