четвртак, 24. фебруар 2011.

ТУЖНО АЛИ ИСТИНИТО ...
''ОПШТИНА БУДУЋНОСТИ '' ПРЕД БАНКРОТОМ !
ДОШАО ВРАГ ПО СВОЈЕ !

'ДИ СУ НАШИ НОВЦИ ?
(Пита се питоми Лала.)

'ЂЕ СУ НЕШИ НУВЦИ ? МАЈКУ ЛИ ВАМ Ј.... ! 
(Пита вас један, колико може бити, питоми Ликота.)

        ''Није важно које је боје мачка, битно је да лови мишеве'' – пословица из Кине, приписују је Конфучију
        ''Неважно је да ли је неко мало на ову или ону страну; ако је стручан, ако је поштен, ако је вредан и ако може да уради конкретан посао – драгоцен ми је.'' – Зоран Ђинђић

        Ситуација, финансијска, у којој се налази наша ''општина будућности'' је све него ружичаста ... без имало злурадости морам констатовати да је враг однео шалу ... општински Буџет дугује, шта дугује презадужен је до гуше ... дугује се добављачима и извођачима радова, дугује се сарадницима и партнерима, дугује се за струју и воду и ... Домаћин одавно не станује на адреси Српских владара 29, ту коло воде распикуће и неодговорни типови ... шта бива ДОШАО ВРАГ ПО СВОЈЕ! Да десило се оно што је било неизбежно, ефекат нестручности, непотребно запошљавања (великог броја  из фамилије, и рођака, и политичких истомишљеника и ...), нерационално понашање, ''крадуцкање, ждеруцкање, пијуцкање'' ... БАНКРОТ ... Што би се рекло - Дужни к'о Грчка!

        Посматрајући са стране шта се и како се радило и планирало и трошило и ''крадуцкало'' и ... у периоду деведесетих (о ранијем периоду не вреди ни причати) до октобра 2000. године, то је било све а не вођење општине на рационалан и развојни начин ... десило се шта се десило дошле промене септембра 2000. године и са улице ''упали'' неки и почели да уводе ред у организацију а пре свега ред у економски одрживо и рационално вођење буџета ... ефекат уочљив већ у априлу 2001. године дугови и позајмице раскалашних претходника враћени, редовно сервисирање и плаћање свих буџетских корисника (који су се  одмах навикли да могу добити онолико колико има и зна се шта су приоритети ... нема лажних претераних захтева ко раније па ако добију и пола оно им ''пуна шака браде''), расписан конкурс за банку код које ће бити депонована буџетска средства и средства јавних предузећа и институција чији је оснивач општина Апатин ... одабране банке које су дале најбоље услове ... извођачи радова са локала почели добијати и авансна средства за уговорене радове, да се мало опораве од депресије у којој су се налазили ...Сви намирени и плаћени а на крају године остварен плус, остало новаца и за следећу годину, десило се чудо и тако све до повратка ''незаменљивих и најспособнијих''.

        Нешто ја писао о томе и поставио на Апатинске хронике у недељу, 12. децембра 2010. године, нешто мало анализирао и упоређивао и није требало пуно памети, да се посматрајући ове ''наше'' функционере како се размећу и бахато понашају, да се примети ... ОВИ СУ ГА ПУКЛИ ! (финансијски) САМО ЈЕ ПИТАЊЕ ДАНА ? поменути пост завршио сам реченицом:

        ... знам да они ''несрећници'' који сада после ових дођу на власт ... има очи да им стану када виде у каквом су стању финасије, дугови, аниутитети ...обавезе према ... шта очи, јебеш очи, има МУДА да им  отпадну док дођу до НУЛЕ.

             Поменути пост на блогу започео речима и насловом:

             КАДА У КАСИ ДУВА ВЕТАР ...''ЧИСТАЧИ'' БУЏЕТА И ''СПОСОБНИ'' ...

             ПРАЗНА КУЋА

        Мало и коментарисао и табеле приказ'о: ... Како би стекли увид, знам да нисте сви искусни и вични пословима везаним за руковођење општине и надзора над буџетским средствима, ево погледајте како је изгледало планирање, приходи, расходи и разлика буџетских средстава у време ''незаменљивих'' и у време демократије у Апатину хоће рећи време оних што су дошли са ''улеце''.

БУЏЕТ ОПШТИНЕ АПАТИН

БУЏЕТСКА
ГОДИНА
  ПЛАНИРАНИ
ПРИХОДИ
 БУЏЕТСКИ
ПРИХОДИ
БУЏЕТСКИ
 РАСХОДИ
БУЏЕТСКА
 РАЗЛИКА
1998.
24.388.000,00
24.642.535,34
24.640.926,22
+ 1.609,12
1999.
-
23.388.957,00
23.388.957,00
0
2000.
45.946.000,00
44.395.780,80
41.816.376,64
+2.579.404,16
2001.
83.185.000,00
122.326.039,23
120.670.463,23
+1.655.567,00
2002.
153.065.576,00
250.326.881,32
204.482.365,02
+45.844.516,30
2003.
307.544.516,30
318.321.590,24
287.676.507,84
+30.645.082,40
2004.
314.425.000,00
370.777.822,58
341.011.660,91
+29.766.161,67

      Коментар није потребан, по завршном рачуну њима (''незаменљивим'', ''најспособнијим'' ...) никада није остало  баш нешто, боље рећи остало им је нула или скоро нула по папирима а дуговиии, о томе другом приликом...

       За детаљније информације погледати на:
        Грађани у прошлости нису били навикнути на систем у којем све њихово (заједнички новац – буџет), мора њима бити показано и оправдано где како и зашто је потрошено, локална самоуправа има обавезу да тако и то ради ... али вишедеценијска заглупљивања и замајавања у систему самоуправног социјализма урадила је своје, нико никад није смео ништа питати ...
        Постоји онај виц о Пишти (Стеви) и житу и ... 
        На једном састанку у Земљорадничкој Задрузи (ЗЗ ... старији знају) код подношења ''извештаја о раду'' на упит има ли ко шта да пита, дигну се Пишта (Стево) и – ''Другови ја би приупит'о где је наше жито из села ? Имали смо пуне амбаре а сад цркавамо од глади. Где је наше жито ?'' ...  Дигла се граја присутних а председавајући умири Пишту (Стеву) и масу, и на брзину заврши састанак и оде ... Прошло годину дана иста сала ЗЗ исти председавајући иста прича исти упит има ли ко шта да пита, дигне се Ђуро (Ђула) и – ''Прво да ми се одговори где је Пишта (Стево) а онда где је наше жито ?'' ...
         Паметни сте ви моји драги блогери и претпостављате боље рећи знате да је треће године неки Јожика (Јован) приупитао и за ... али  није био глуп да пита за жито већ: ''Јебеш жито, носите га где год хоћете, него вратите нам Пишту, Стеву, Ђуру, Ђулу ... нема ко да ради у пољу.'' Причало се да је то село замрло рад недостатка радне снаге.

       
        Морам сада да изнесем једну своју истину или виђење зашто је сада наш општински буџет у такој ситуацији која никога нормалног не радује и не весели већ напротив забрињава  и ...
        Дакле октобра 2000. – те у Апатину је прекинута нит и навика да се троши како ко колико и шта хоће, а има ко ће вратити а ако се и не врати све је то наше и државно па ... муљало се крало се па власт је то, навика је то ... и све уз оно наше -  Уј'о вук магаре. Што би рекли наши стари ем паметни у 3ЛПМ. Наставак исте те и такве приче уследио октобра 2004. – те победом и коалицијом СПС – СРС ... Писао ја о томе  у Хроникама у среду 15. децембра 2010. године, где сам констатовао односно пренео голе информације из ''СЛ. Листа општине Апатин'' и ево га део текста:   
        3. ДЕО - ЛОКАЛНИ ВИШЕСТРАНАЧКИ ИЗБОРИ ...
         резултат петих вишестраначких избора за одборнике у СО Апатин  је следећи : ДС – 10 одборника, СПС – 8, СРС – 7, ДСС – 3 и Покрет Снага Србије – 1. Одмах после избора формиране је коалиција СПС – СРС  уз подршку ПСС.
        … На изборима за председника Општине Апатин у другом кругу победио је Живорад Смиљанић. На првој седници Скупштине општине Апатин одржаној 8. октобра 2004. године, верификовани су мандати:  са листе ДС – Драган Јовић, Шандор Чикош, Стипан Силађев, Драган Арсић, Слађана Живков, Бранко Суџуковић, Иштван Чернак, Саша Крстин, Иштван Петер и Хајналка Бујак; са листе СПС – Миодраг Бакић, Милан Лаврнић, Биљана Радаковић, др Драган Растовић, Жељко Декан, др Младен Баста, Милан Милисављевић и Милева Бабић; са листе СРС – Милан Шкрбић, Мирко Цветићанин, Драган Вуликић, Смиљка Јанчурић, Драган Кукић, Здравко Милошевић и Никола Вучичевић; са листе ДСС – др Чедомир Симин, Милан Дражић и Бранислав Мијић; са листе ПСС – Миодраг Поповић. Одборници су изабрали за председника СО Бакић Миодрага, за заменика председника СО Цветићанин Мирка, именовали су за секретара СО Писар Ковиљка и за начелника општинске Управе Кораћ Јову. Председник СО именовао је Милана Шкрбића за заменика Председника општине Апатин.

        За детаљније информације погледати на:


          Елем на власт су октобра 2004. – те  дошли ''стари опробани'' кадрови, Баје намазане свим мастима и офарбани свим фарбама ... осокољени, охрабрени и још бахатији из разлога; њихових непроцесуираних злоупотреба и малверзација у вишедеценијском  периоду и прикривању података; неажурног тужилаштва и судства (рецидиви прошлости – њихов кадар); неспровођења лустрације (забрана политичког и јавног деловања на 10-20 година) ... Једноставно речено дозвољено им да се некажњено извуку и васкрсну и наставе још бахатије и безобзирније да се понашају; ''крадуцкају, пијуцкају, ждеруцкају, серуцкају ...'' све са паролом: НИКО НАМ НИЈЕ МОГ'О, НЕ МОЖЕ И НЕЋЕ МОЋИ НИШТА !

        Како и кад је почео овај финансијски фијаско, ево почетка, где на старту 2005. буџетски суфицит (вишак) а пред крај године позајмице код банака по ''повољним'' условима и каматама:

Завршни рачун Буџета Општине Апатин за 2004. годину ... неутрошена средства (вишак пребачен у 2005.) 29.766.161,67 динара ... преостало од оних што су дошли са ''улице'' у октобру 2000. - те ...
Опа зајам, за шта ? Камате ...  Нешто без чега се није могло годину две ...

        Сад шта је ту је, и ево га општина Апатин у проблему и оде у 100 ЛПМ.

        'ЂЕ СУ НЕШИ НУВЦИ? 
        МАЈКУ ЛИ ВАМ ЈЕБЕМ!

        Дакле шта  је за радити онима који (би да) се баве политиком и сада су опозиција, ако желе да победе и да дођу на власт у Апатину, интезивно пратите токове новца на релацији Буџет СО – МЗ – Јавна предузећа и институције чији је оснивач СО Апатин – крајњи корисници средстава ... шта се ту све може наћи ови обахаћени и НИКО НАМ НИШТА ... су оставили толико трагова и срања, да само онај ко неће то не види. Од воље вам који период а било би најбоље од октобра 2004. године, ево предлога крените са контролом извештаја утрошка средстава претходног самодоприноса у Апатину, Пригревици ... А, и грађани би могли да рокну коју кривичну пријаву, онако реда ради, па нека ''ови'' -  НИКО ИМ ... мало горе и нека се прже у уљу, и да им то буде припрема и онако је ДОШАО ВРАГ ПО СВОЈЕ! и какви су и шта су негине им ПАКАО.


                                                          Мирко С. Вранеш

Нема коментара:

Постави коментар