петак, 4. фебруар 2011.

''ОПШТИНА БУДУЋНОСТИ ?'' 
БЕЖИ ШТО ПРЕ ГДЕ ГОД МОЖЕШ ...

БРОД ТОНЕ
''Нека иду, и онако их има превише.''

Пуца њима прслук за народ.

        ''Када си окружен могућностима, једна од најтежих јесте, пропустити је.'' – Фјодор Достојевски

        Стручњаци економије кажу да банкари и банке осете – ''нањуше'' место у коме има новца и просперитета и ту ''никне'' банка ... исти ти исто кажу да место које напуштају банке и банкари постаје ''рупа'', знају рећи – ''Брод тоне.'' или ''Гаси се.'' а они радикалнији кажу – ''Ови су га скроз угасили.'' ... Дакле банкари и банке својим понашањем доласком или одласком утичу на будућност, перспективност, успешност ... неког града, региона ... и државе чак.

        Прошле године Апатин су без много буке, тихо и посвећене пажње напустиле две банке Piraeus bank и ProCredit bank ... ако ништа друго њиховим одласком из нашег града – варошице (све ми се чини села ускоро) угашено је двадесетак радних места и истим тим до тада запосленима престала могућност да живе од рада. Најчешћи коментар наших суграђана је био, заједљив уз одмахивање руком - ''Нека иду, и онако их има превише.''

        Апатински функционери и политичари који ''воде'' наш град и општину ништа нису учинили да се ова појава предупреди и спречи, већ они су себе и своје обезбедили па им ''пуца прслук'' за остале ... оформили су и неку радну групу – комисију ''Запосли своје,'' ... годинама обећавају о напретку општине и општини ''будућности'' са отварањем нових радних места ... кад оно трц Милојка одлазе банкари и банке а одлазе и млади. Упитани с разлогом – ''Шта то раде ?'' они онако мастни, подгојени и задригли чешући пупак и шупак кажу – ''Нас је народ изабрао, шта се ту буниш и критикујеш ако ти није добро иди негде другде. Марш.'' ... Није њима стало до будућности својих суграђана ... они су своју садашњост обезбедили а и будућност тако виде и себе у њој са златним тањиром и фотељом.

        Ових дана опет без буке и тихо одлази Erste bank а са њом вероватно и Winer Stadtische осигурање ... коминтенти затварају рачуне ... двадесетак људи остаје без посла ... наши суграђани одмахују руком и АПАТИЧНО кажу – ''Нека иду, и онако их има превише.'' ... суграђани наши бар да се замисле о тим људима који неће моћи више нормално да живе од свог рада  и остају  без посла ... не немају они времена или мозга  а ни уши, они су у неком свом свету и чекају да их неко пробуди, све их видим када спакују кофере и крену њихови синови – кћерке, унуци – унуке, најближи њихови,  комшије ... како онако одмахујући руком опуштено и меланколично кажу – ''Нека иду, ионако их има превише.''.

Видим и ви одосте ...

Лепо вам је тамо ...

Кад овако нисте у Апатину могли бити срећни ...

        Све ми се чини да се над Апатин спустају ''мрак и магла'' а сви добро знамо шта се ради и ко се најбоље сналази по мраку и магли, не сигурно они који су на време ''ухватили маглу'' и отишли на неко светлије (просперитетније) место да нормално живе од свог рада, па макар то место било преко седам гора и седам мора.

        Јутрос ми један пријатељ који је ''одмаглио'' на време


        јави путем 

        следеће – '' У Апатину се одржава триатлон у следећим дисциплинама: 1. ДИЗАЊЕ кредита, 2. ПЛИВАЊЕ у дуговима и 3. ПРЕСКАКАЊЕ рата.''  

        Лаку ноћ МОЈ АПАТИНЕ !

                                                                            Мирко С. Вранеш 


Нема коментара:

Постави коментар