уторак, 15. фебруар 2011.

GOST NA BLOGU NIKOLA TESLIĆ 

ŠTA JEDAN PRIGREVČANIN VELI O REFERENDUMU ?

AJDE PIČI NIDŽO !


Na Zbor građana u Prigrevicu obavezno sa ...

          ''Ne žalim što su drugi pokrali moje ideje. Žalim što nemaju svoje.''Nikola Tesla

        Mejl fercera, čovek pita da mu objavim tekst o samodoprinosu i Prigrevici i njegovim snovima … kako ne bi moglo, zemljačino moja poštena em si Nikola em Teslić (maći Tesla) … evo ga Nidžo jabukо crvena, sve u oriđinalu:

Samodoprinos - ceđenje suve drenovine

Monday, February 14, 2011 3:24 PM

Message contains attachments, 1 File (56KB)

          Mirkane,

        ''Propala'' funkcionerčino čitam ove tvoje vratolomije, pa ko velim i ja bi nešto im'o za kazati.

        Pozdrav.
        NT

SAMODOPRINOS – CEĐENJE SUVE DRENOVINE !

        Opštinska revolucija, zvana ''Samodoprinos'', ulazi u svoju poslednju fazu! Vlast u opštini je uspešno slomila, ne samo one koji se vole zvati opozicijom nego i svaki razumni glas kod građana, kako u gradu Apatinu, tako i u selima: Svilojevo i Kupusina. To što se vode postupci za osporavanje rezultata izjašnjavanja u Apatinu i Svilojevu, za vlast ne znači ništa: oni su već obezbedili buduće odluke suda u svoju korist, i počeli sa primenom odluke o samodoprinosu! Počeli da beru pare!

        Za kraj, kao šlag na torti, ostala je Prigrevica!

        Nastavlja se proces ceđenja suve drenovine! Vlast, koja vlada Prigrevicom, zna sigurno kako izgleda struktura građana Prigrevice. Zna sigurno da zaposlenih u selu nema više od 10%, zna da mlađih od 20 godina  u selu nema ni 10%, zna da veliki broj penzionera ima penziju ispod 20.000 dinara, zna da penzioneri svojom penzijom pomažu svoje nezaposlene sinove i snaje (a, ako imaju sreće i svojim unucima, jer deca su jedina nada Prigrevice!), zna da su privrednici u selu pred zatvaranjem svojih delatnosti, zna ... I pored svega toga, vlast u selu cedi suvu drenovinu, i hoće iz ove bijede da izvuče do milion evra kroz samodoprinos!
        Ako se uzme u obzir na koji se način vlast odnosi prema tim istim Prigrevčanima, koji se najbolje vidi u ''postupku za samodoprinos'', onda ništa ne treba da nas čudi, ispada da je Prigrevica njihov feud, i oni nemaju potrebe da ikome polažu bilo kakve račune i podnose izveštaje!
        A, kad se pogleda za koje namene vlast u selu hoće da (''Za dobrobit meštana sela.'') potroši te pare, onda se jasno vidi da je osnovna namena tih sredstava da bi oni lakše vladali Prigrevicom. Kroz njihov nazovi program provejava princip: ''Panem et circenses.'' – Hleba i igara. Samo, kako je krenulo sa standardom građana, izgleda da će u realizaciji biti: hleba vlasti u selu a igara meštanima  sela! Igara, bez granica!

        Možda o stanju u Prigrevici više nego dovoljno govori i vic:

        Prigrevački meni – ponuda specijaliteta

·        Penzioneri na vešalici
·        Privrednici na ražnju
·        Mladi Prigrevčani u sosu bez nade
·        Standard Prigrevčana -  luk bez deset
·        Informisanost meštana ispod saća
·        Vlast u selu – mućkalica na hajdučki način

Nekad bio specijalitet ...

PRIGREVICA – MIT ILI MEHUR OD SAPUNICE ?

        Konačno da dobijemo odgovor i na to pitanje!
        Odgovor će dati sami Prigrevčani, ne samo rezultatima referenduma, nego, prvenstveno, svojim ponašanjem u čitavom toku postupka onoga što se zove ''referendum za uvođenje samodoprinosa''.
        Kada kažem ''ne samo rezultatima referenduma'', pritom mislim na notornu činjenicu da se u Srbiji (pogotovo u opštini Apatin) često dešava ono što se zove KRAĐA GLASOVA ili GLASANJE U TUĐE IME ili ZAMENA GLASAČKIH LISTIĆA ... a, to sve direktno utiče na objavljeni rezultat izjašnjavanja – glasanja. Dakle, za očekivati je, čak je i ''normalno'' da će vlast uraditi sve iz svog arsenala zloupotreba da dobije 50% plus jedan glas Prigrevčana ''ZA'' samodoprinos. Vlast smatra da ima legitimna prava na sve te mahinacije, a u svojoj ostrasćenošću  je sebi dala i obavezu da primeni sva sredstva da samodoprinos ''prođe''. Uz sve negativne karakteristike, koje u sebi nosi ova vlast, ipak ostaje nepobitna, po njima pozitivna, karakteristika da VLAST ZNA ŠTA HOĆE, I ZA TO SE BORI SVIM SREDSTVIMA (kako dozvoljenim tako i nedozvoljenim!).

        Puno bitnije je, u svom ovom teatru apsurda, ponašanje nas Prigrevčana!
Treba se podsetiti, i mora se podsetiti, ne tako davne, prošlosti Prigrevice i Prigrevčana. Ne tako davno, bez odluke Prigrevčana, o bilo kojem pitanju koje se ticalo Prigrevice, nije mogao da raspravlja mi jedan organ opštine Apatin, a kamoli da donese neku odluku! Da setimo se, Prigrevica je bila više uvažavana nego i sam grad Apatin! Pojam Prigrevčanin je izazivao pozitivnu zavist kod svih! Razlog ovome, jedinstvo ljudi i sela i poštenog međusobnog dogovora. Pa, i sada hodate po cestama koje je izgradila generacija Prigrevčana, koja je imala, ne samo znanje i viziju, nego, prevashodno ponos i dostojanstvo! Uzmite, i pogledajte fotografije nekadašnje Prigrevice i videćete da ova nesposobna vlast još nije uspela da uništi sve ono što nam je ostavila generacija ponosnih Prigrevčana! Sada nisu  u stanju ni da okreče sve ono što su nam stvorile generacije Prigrevčana koji su znali šta treba, znali kako treba, i, iznad svega, volili svoje selo!
Da draga moja Gospodo i bivši Drugovi, tada su vlast u selu vršili građani Prigrevice, i vlast u Prigrevici je bila vlast Prigrevčana! Prigrevčani su vladali Prigrevicom! Ko sada vlada Prigrevicom? I ko vlada preko svojih ''teklića'', najbolje govore izjave Predsednika opštine Apatin(poslednja data na tzv. ''Zboru građana Prigrevice''), kojim se obraća građanima Prigrevice: ''Mi smo vam napravili halu, ... Uveli smo vam gas, ...'' i sl. ! A, pritom ga, užarenih očiju, punim strahopoštovanja, gledaju oni koji, u njegovo ime, i po njegovom izboru, izvršavaju njegove odluke i direktive u Prigrevici. Da ti se okrene stomak od muke! Pa, niste vi nama ništa izgradili od svojih para, iz svog džepa! To su bile naše pare, koje ste trošili bez naše saglasnosti, i bez ikakvog polaganja računa o trošenju tih para! Sve što ste vi nama dali, Prigrevčanima, nosite odmah sobom! Platićemo vam i kamate! Nikad mi Prigrevčani nismo uzimali ništa tuđe, niti smo živeli od nečije milosti i milostinje!
Vrhunac je bio kada su, na toj farsi od ''zbora'', užarenih očiju, opijeni blizinom svoga gazde, počeli da zvižde jednom mladom Prigrevčaninu, uz skandiranje: ''Lopove ... lopove!''. Bilo je grotesno gledati sedoglave Prigrevčane, kako, po komandi, ali i sa strašću, dovikuju mladiću od 21. godinu, takoreći još detetu za većinu od njih, sa povicima i urlicima čak: Lopove! Pa, sve i da je hteo, isti nije imao vremena da bude lopov! Isuviše je mlad! Ali, sede glave Prigrevčana, u transu u kom su se nalazoli, nisu registrovali ništa drugo do li komandu gazde. Pobogu, pa to se dete drznulo da pita gde je potrošen novac od samodoprinosa, šta bi tek bilo da je upitao za nekakav kriminal, vezan za trošenje tih novaca? Najviše od svega boli ostrašćenost sa kojom ti Prigrevčani, po nečijem nalogu, verbalno linčuju svoju Prigrevačku decu. Da ti srce pukne.     
        Dakle, kako stvari stoje a dalo se i videti, jedan deo Prigrevčana se javno opredelio – Ako gazda naredi, nema te radnje koju neće, sa uživanjem izvršiti!
        Pitanje je. Šta je sa ostalim Prigrevčanima? Da li bi, da je kojim slučajem, ''gazda'' naredio da se pretuče Prigrevačko dete na tom ''zboru'', istom pružili zaštitu bar oni Prigrevčani koji su nekad sebe zvali patriotama? Koji su se nekad, kao dobrovoljci, angažovali na zaštiti i neke druge srpske dece, na ratištima po srpskim državama? I, čiji šef OO stranke je sedeo u prvom redu, a da, pri tom, ni na koji način nije uzeo u zaštitu mlađanog Prigrevčanina?
        Čak i na pojavu Prigrevčanina, Vojvode Jove Ostojića, te na njegovo traženje odgovora po određenim pitanjima, jasno se videlo omalovažavanje istog od strane poklonika vlasti u Prigrevici. Isti oni koji su se krili u mišje rupe i nosili ''suknjame'', kada je trebalo stati u odbranu časti i dostojanstva, koji su u njega tada  gledali iz žablje perspektive, sada, osokoljeni blizinom svoga gazde, sa podcenjivanjem i podsmehom su slušali pitanja Vojvode. Isti taj ''teklić'' gazde, koji nije ni prišao Dunavu u vreme kada se Srbija branila u Lici i Baniji, sada sa nipodaštavanjem, jednom vojvodi Prigrevčaninu, odgovara '' ... evo da ti odgovorim...'' ! A, zombirani Prigrevčani, samo su čekali komandu da počnu da zvižde! Srpske patriote, koji su sedeli u prvom redu, na čelu sa svojim  lokalnim šefom stranke, su, izgleda, zaboravile, da je isti taj Vojvoda Ostojić Jovo, bio njihov komandant svo vreme ratova u srpskim zemljama! Zaboravili su i Prigrevčani da je, isti taj Vojvoda Jovo Ostojić, bio komandant stotinama Prigrevčana, koji su odlazili da brane srpsku decu u srpskim zemljama! Ne, na tom ''zboru'' se nisu videle patriote, tamo su samo bili ''teklići'' gazde, oni koji su se skrivali za vreme  kada se branila čast srpskog naroda, i koji su, nakon toga, koristili sve pogodnosti koje su imali. Nikada oni, i pored toga što su sada vlast u Prigrevici, nisu postali veliki, niti će postati. A, Vojvoda Ostojić je i onda, a pogotovo sada, za te ''tekliće'' bio i ostao ne samo veličina, nego gromada!

''Teklić'' obilazi gradilište ...
        Za neverovati je, stranka patriota, čiji  šef u Hagu brani srpske interese, se potpuno slaže da bude dekor vlasti u selu, u postupku vladanja Prigrevicom. Da su dobili nalog, da li bi i oni zviždali i Vojvodi Ostojiću, čoveku koji je objavio knjigu ''Haški svedok'', koji je u štabu odbrane dr Vojislava Šešelja, koji je jedan od krunskih svedoka u procesu pred haškim sudom, ali kao svedok na strani dr. Vojislava Šešelja ... da li bi i oni po nalogu zviždali takvom čoveku? Šta se to desilosa Prigrevačkim RADIKALIMA, kada su dozvolili da se, u centru Prigrevice – Srpske Sparte, zviždi prigrevačkoj deci? Zar su već zaboravili da su i oni bili isti takvi u mladosti, a da bi sada trebalo da budu još dosledniji istim tim ciljevima? Da ne bude zabune, meni to posebno teško pada, u pitanju su MOJI RADIKALI!

        Konačno i odgovor na pitanje. Ko je vlast, ko dekor vlasti, a ko je opozicija?
        Prigrevčani u drugim strankama, koje vole da ih zovu ''opozicija'', su sada (BAR BI TAKO TREBALO!), u situaciji da se opredele: da li su opozicija, ili su dekor vlasti u našem selu. Ako su opozicija, i pored svih moralnih aspekata samodoprinosa, ne mogu podržati lakrdiju sa kojom se vodi postupak izjašnjavanja meštana Prigrevice. Koliko god oni hteli, nemaju nikakvog osnova da se ''časno'' izvuku, a da se ne opredele PROTIV referenduma. Svaka druga odluka je dekor vlasti u selu i njenom ''gazdi''!

''Gazda!''
        Jedini, koji nisu imali dilemu od samog početka, i koji su jasno stali iza programa koji im čini osnovu njihove stranke, su stranka Pokret socijalista (PS) . Svaka čast momci i devojke. Ni jednog trenutka se nisu dvoumilida je, referendum za samodoprinos u Prigrevici, raspisan na osnovu naloga ''gazde'' iz Apatina, a da građani Prigrevice nisu ni na koji način pitani o tome. Niti je građanima Prigrevice dostavljen bilo kakav izveštaj o samodoprinosu za proteklih 5 godina, u kojem je ubrano skoro milion evra, i potrošeno po odluci ''teklića'', a što je protivno svim normama elementarne kulture, a kamoli demokratije! Momci i devojke su jasno poručili vlasti u selu. Dok ne položite račune za prethodne pare, nema izjašnjavanja o budućim parama! I, da vidimo da li ima ikakvih mahinacija oko dosadašnjeg rada ''teklića'' u Prigrevici, te, ako ih ima, da se za iste odgovara. Upravo onako kako su se, nekada, ponosni i dostojanstveni Prigrevčani, ponašali. Poneki od ''sedokosih zviždača'' su, izgleda, zaboravili da su i oni bili slični tim divnim mladim ljudima. (Ili su i tada bili u mišjim rupama, pa se sada greju na auri svoga ''gazde''?) Još jednom, svaka čast momci i devojke! Srećna je država koja ima takvu mladost. Sa vama prigrevica ima šansu!
        Šta će uraditi ostale stranke u selu, koje još uvek imaju šansu da im ostane naziv opozicija, i da sačuvaju obraz pred građanima Prigrevice? Videćemo uskoro. Nemaju još mnogo vremena. Za četiri dana počinje izjašnjavanje na referendumu. Znači, još tri dana, i više će biti kasno za javno izjašnjavanje po pitanju referenduma, te za bilo kakvo svrstavanje na stranu opozicije u selu. Ili će biti opozicija, ili će podržati vlast u selu. Ili jesi opozicija, ili nisi!       
        Dakle, ili su opozicija, i jasno pozovu svoje članove da bojkotuju referendum, ili da glasaju protiv, ili da budu dekor vlasti u selu i njenog gazde, i pozovu svoje članove i simpatizere da glasaju za samodoprinos!
       
        NEIZJAŠNJAVANJE PO TOM PITANJU JE GLASANJE ZA SAMODOPRINOS!
           ''Qui tacet, consentire videtur.''Ko ćuti, kao da odobrava.

        Stranke treba da znaju (ljudi koji vode stranke trebaju da znaju), jedno od osnovnih pitanja za svaku političku stranku u Prigrevici u dolazećoj budućnosti će biti – Kako ste se opredelili prema referendumu za samodoprinos u Prigrevici?
        Peting stranaka, je isto dekor vlasti u selu, i njenog gazde!

          ''Vox populi, vox dei.''
        Posebno je interesantno kako će se ponašati ostali Prigrevčani, kojih je mnogo više nego onih koji pripadaju nekim stranačkim ''diktaturama – disciplinama'' . Prigrevčani koji imaju svoje mišljenje, i koji ne tapšu, i ne zvižde, po komandi, bilo čijoj. Malo je njih i do sada bilo sklono javnom iznošenju svoga mišljenja, a kada je u pitanju samodoprinos, biće ih još manje. Naime, ipak mi u Prigrevici imamo usađen osećaj za solidarnost, ŠTO ZNA VLAST U SELU I NJEN GAZDA, I TO OBILATO KORISTE, i nama je teško ne iskazati tu solidarnost na samodoprinosu. Teško je progutati poniženje koje su nam pričinili vlast u Prigrevici, ali teško je i ne iskazati solidarnost. Biće tu žestokih lomova unutar svakog normalnogPrigrevčanina, ali sam ubeđen da će većina ipak naći snage da ne dozvoli da se ovo poniženje Prigrevice, i Prigrevčana, kruniše pobedom  vlasti u Prigrevici. Prigrevčani sami treba da uvide da je ovaj ''program'' samodoprinosa samo jedna ''šarena laža'' za naivne, i da se njime ništa kvalitetno ne dobija. Ne dobija se ni zadržavanje sadašnjeg, postojećeg stanja, a ne neki napredak. Jedini ko je na dobitku su ''teklići'' koji izigravaju vlast u selu, i niko drugi.
        Ovim samodoprinosom mi nećemo zaustaviti propadanje sela. A, da bi mogla da krene napred, Prigrevica mora da stane. Krenuti može napred samo na osnovu dobrog programa, i uz učešće samih Prigrevčana. Prigrevčani moraju odbiti ovaj samodoprinos, sa jasnom porukom svima da se bez nas ne mogu donositi odluke o našim parama, i da mi više volimo Prigrevicu no oni. I, da se zna da mi uvek možemo, kasnije po promeni vlasti, u selu utvrditi koji ćemo program realizovati, i po tom programu tražiti izjašnjavanje  građana za samodoprinos. Ali, tada će to biti po našoj odluci, za naš program, po našim uslovima kontrole realizacije, i po našim nalozima za polaganje računa. I, biće to nešto što smo mi Prigrevčani, uradili, a ne da nam je to uradio neko drugi. I, dragi moji Prigrevčani, tada sigurno Prigrevčani neće zviždati svojoj deci, i nazivati ih lopovima.

        A ja, ja sam nepopravljivi sanjar: sanjam Prigrevicu kojom vladaju Prigrevčani, sanjam našu decu kako sa ponosom ističu da su prigrevčani, i vraćaju se svojim domovima u Prigrevicu, sanjam sede prigrevačke glave kako vode svoju unučad na dečija igrališta u selu, sanjam Prigrevčane kako štite prigrevačku decu, i svačiju drugu decu, a ne zvižde im po nečijen nalogu, sanjam kako je Prigrevčanima važnija Prigrevica od bilo kojeg stranačkog interesa, sanjam Prigrevicu koja poštuje svoje velikane, i na primeran način im se odužuje, i ne dozvoliti da na njih padne zaborav, sanjam, sanjam ...

          E, UPRAVO ZATO, NE PADA MI NA PAMET DA GLASAM ZA SAMODOPRINOS!
          AKO NEMA DRUGIH, BAR JA SAM PROTIV!

U Prigrevici: 09.02.2011. godine

Nikola Teslić

     
     Nemam ja tu ništa komentarisati, to je baš tako tako i tačka. Samo mi žao što mi ne posla ovaj terst pre početka glasanja. Ali nikad nije kasno za prave ljude i pravi tekst.
                                               
                                       Autor bloga: Mirko S. Vraneš

Нема коментара:

Постави коментар