среда, 10. новембар 2010.

НЕШТО НОВО НА АПАТИНСКОЈ ПОЛИТИЧКОЈ СЦЕНИ
  

У Апатину; 06.марта 2010. године


ШТА СЕ ИЗА БРДА ВАЉА ?


Након дугог упорног ћутања (изузимајући кулоарска наклапаља и причице), истакнути представници ОО ДС  из Апатина, искористили су прилику да се у ''Апатинским новинама'' огласе отворено и критикујући рад сегмената локалне власти ( МЗ Апатин, Спортски савез ...), промовишу своја начела и идеје те обавесте јавност шта ће у будуће радити. Добронамерног грађанина, посматрача апатинске политичке сцене, радује понашање демократа, освежење и показана активност,а досадашњи дежурни ''глас народа'', у лику и делу господина Милана Дражића и његовог ''Покрета за Апатин'', чини се да добија партнера, искрено се надам и ривала (интересантније је), у борби за део политичког неба на локалу.
Зашто су апатинске демократе до сада упорно ћутале о наводним злоупотребама, неспособностима и другим, по њима, лошим особинама локалне власти? Податке о евентуалној злоупотреби у МЗ Апатин су имали и након финанцијског извештаја о утрошеним средствима самодоприноса у 2008. години, имали су представнике у Савету МЗ Апатин којима су били доступни извештаји скоро исти као они на које се позивају у прошлом 32. броју ''Апатинскох новина''. Податке о средствима трошеним преко Спортког савеза и наводним злоупотребама добијали су од претставника клубова а ћутали су. Сада су се дигли на сва звона поводом финансирања млађих категорија спортиста, иако је та ствар непроверена и чини ми се изазвана непрецизном интрепретацијом једног од чланова Председништва Савеза. Имали су и имају одборнике у апатинској Скупштини и већини  Савета МЗ, а упорно су ћутали о свим примећеним или дојављеним наводним пропустима општинске власти, месних заједница , јавних предузећа и институција чији је оснивач СО Апатин, о партијском запошљавању, непотизму, додели станова, ненаменском трошењу Буџетских средстава и средсава из самодоприноса, непотребним и сулудим инвестицијама ... Зашто те аргументе, које сада износе и које су имали раније, нису изнели и користили у предизборним активностима за локалне изборе у мају 2008. и изборима за Савете у МЗ у марту 2009. годинр. Апатинске демократе (знам) имају довољан капацитет у стручним људима – члановима странке (правници, економисти, инжењери...) да много стручније, конкретније и аргументованије нападну локалну власт, него што то сада чине, зато имам утисак да се локална власт дозирано напада.  О томе, са којим циљем, касније.

Није ваљда да нису имали где и како да се огласе? Први број ''Апатинских новина'' изашао је у јулу 2009. године, у окружењу имају низ медија који су били независни од апатинских локалних власти, дописници штампаних медија су их молили за некакву информацију, куда се дедоше плакати, куд се дедоше флајери – леци, када одржаше трибину, зашто ненаписаше и потписаше тзв. ''белу књигу'' ... ни своје чланове нису звали на састанке ( пропуштена прилика за анимирање, обавештавање, размену информација, страначка мрежа ...) сем ситуација када су избори у питању и борба за личне интересе.
Демократе селективно и дозирано ''нападну'' МЗ Апатин и Спортски савез општине Апатин, а нигде се, не спомињу ГЛАВНИ ИГРАЧИ ? Да ли су их избори за страначка тела на општинском нивоу, децембра 2009., раздрмали из апатије (место у којем станује апатија је, сама реч каже, Апатин) као и појављивање групе младих људи на челу са  кандидатом за председника општинског одбора господином Пољаник Даријом и кандидатима за чланове општинског и месних одбора ( који су од самог почетка другачијег размишљања и кандидовања били свесни чињенице да губе против уходане страначке машинерије, јер је дата могућност бирања, а не гласања – разлика је велика – ''бајдвеј'' честитке младим апатинским демократама) са идејама и иницијативом да се укаже на све пропусте и наводне злоупотребе локалних власти и ГЛАВНИХ ИГРАЧА (читај Живорада Смиљанића и Јовице Кораћа) или је можда стигла директива одозго (читај Покрајина) типа ''почни да тресеш, неко ће ваљда да падне, нисте ваљда гори од Оџачана'' или је новоизабраним у локални ОО ДС  ''дошло из дупета у главу'' да морају деловати, јер губе гласачко тело на локалу, бројна ишчлањења и нове најаве ишчлањења, незадовољни чланови , примедба да им висок рејтинг ДС –а и председника Србије  Бориса Тадића  не може помоћи, ако нешто сами не предузму и покажу бирачком телу да завређују поверење.


Од чланова ДС из Апатина може се добити информација да су их, у претходном периоду, централе у Београду и Новом Саду спречавале да критикују и нападају поступке представника локалне власти са посебним упозорењем (мање – више претњом) да ''не дирају Живорада Смиљанића''. Све се чини да нису без основе више пута дате изјаве са стране преседника општине Смиљанића, да у апатинском парламенту он и нема опозицију, изузев неколико незадовољних појединаца, алудирајући на Дражићев ''Покрет за Апатин''. Исто тако од чланова ДС – а се може чути да је нерад, непотизам, депресија и поделе у апатинском ОО ДС  у  довело до распуштања ОО крајем 2008. године и именовање повереника. По њиховим речима, у неповрат је изгубљено преко две године које ће се веома тешко моћи надокнадити. Једино је решење да се апатинске демократе врате на прокламоване вредности, чији је носилац била, надам се и остала, њихова странка. Неопходно је преиспитати понашање водећих људи из редова апатинских демократа из претходног периода, смоћи снаге и оградити се о њихове евентуалне злоупотребе и лоше потезе, јер није довољно залечити ране, већ је неопходно одстранити ''болесне делове'', како би се даље могло наставити без оптерећења делима појединаца, који су искључиво деловали у интересу  личне користи. Ако се осврнемо и анализирамо достигнути статус неких чланова бившег ОО ДС – а у Апатину, јасно је уочљиво да су појединци сасвим добро прошли (о овој теми, обећавам, следећи пут). Уосталом, зашто само Г17 ПЛУС да има ексклузивно право да се јавно именују њихови челници који су аванзовали. Треба писати и о локалној власти и јавности да шанса и право да осуди. Али, пре тога очекујем од свих актера на политичкој сцени у Апатину да сами објаве нешто о себи а и о другима – можда им после тога буде лакше.
   
Него да се ми вратимо теми овог текста ''Шта се иза брда ваља?'', или који је циљ овог преокрета у понашања апатинских демократа и до када ће оно трајати. По упућенима у апатинску политичку сцену постоје два могућа и два мање могућа епилога:

·        мање могући (у Србији што се тиче политике ништа није немогуће) - до нових избора (који изгледа и нису баш тако далеко) или до коалиционог споразума ДС – ГГ ''Покрета за Апатин''  – СРС
·  више могући -  до наређења виших инстанци ДС о прекиду кампање или  до договора са СПС - ом и преузимања коалиционог дела власти од  радикала (како општина Апатин не би била изузетак).

         Био би ред да се образложе све четири опције како овај текст не би остао недоречен и аутора текста учинило шарлатаном који  пише без упоришта у чињеницама.

Како је опште познато да избори почињу по објављивању резултата тек завршених избора (погледајте понашање представника свих парламентарних странака и препознаћете да се свакодневно боре за бар још један глас за следеће изборе, сврха бављења политиком јесте освајање власти и показивање својих потенцијала и могућности, код нас и имати личне користи) апатинске демократе имају пуно право да свакодневно повећавају број потенцијалних бирача, а то се са позиције локалне опозиције најбоље ради тзв. ''црном – негативном кампањом'', треба показати све слабости и пропусте власти (нарочито евентуалне злоупотребе) и на тај начин придобити  већину. Најпикантније ствари тек напоменути, а све објавити у последњој  две недељи изборне кампање (разлог – слабо памћење нашег народа, Боже шта смо ми све у стању заборавити...). Овакав начин обраћања бирачком телу захтева континуално присуство у јавности већег броја појединаца, да бирачи препознају људе који ће бити будући кандидати. Очекујем од апатинских демократа да на овај начин промовишу тридесетак својих чланова, будућих одборника, функционера, директора јавних предузећа и установа, чланова управних одбора...

Вероватно вам делује мало могуће или готово немогуће, али у Апатину је могућа коалиција ДС – ГГ – СРС. Шта каже математика? У апатинском парламенту демократе са коалиционим партнерима имају 5 одборника, ''Покрет за Апатин'' 3, Мађарска коалиција 2  и радикали 8 одборника, што све заједно чини више него довољних 18, од могућих 29 одборника. Већ се десило нешто до сада незамисливо, наиме радикали су  , веома паметно, уступили једно место у Општинском већу представнику Мађарске коалиције и тако показали да им је коалициони потенцијал тотално отворен. У прошлости, демократе су биле заједно са Дражићевим ''Покретом за Апатин'' (кажимо истину ипак је то ДСС) нису баш добро прошли (демократе) али заједнички противник их уједињује и сада критикују исте појаве. Циљ овакве коалиције је један једини, а то је скинути са власти неприкосновеног мајстора апатинске политичке сцене  Живорада Смиљанића,  према коме имају неподељена негативна осећања у дијапазону од гађења до мржње. Ова коалиција би имала за циљ да изазове принудне мере – ванредне изборе, што је већ пракса у Србији. У изборној кампањи би било изнето много прљавог веша,  где као претходна - садашња власт радикали не би имали превише негативних поена (јасно је да они у подели садашње власти обављају ''козметички'' део власти, тако да им је одговорност и евентуална злоупотрема минимална. За  Милана Шкрбића и Мирка Цветићанина није везана ни једна  афера, чак слове за веома отворене и коперативне према грађанима и удружењима, ураде колико обећају и колико могу. Немам никакве потребе да их хвалим али ствари за сада тако стоје) тако да би све негативно (ко пред изборе прича о позитивном) било сваљено на социјалисте. Појавом СНС на политичкој сцени, локални социјалисти би пали испод 20% и не би представљали неки коалициони потенцијал око кога би се неко окупио.

Ако су се апатинске демократе мало занеле (изненада осетили да имају муда) па без одобрења централе из НС кренули у напад, може им се десити  наређење ''остав'' ('ајде из почетка, иначе остаћете без...), јер, мора се  признати, да је ДС тренутно веома централизована  и не дозвољава искакања из калупа.


Најзад, последња опција која има највише шансе да заживи, цела Србија функционише на основу коалиционог договора демократа и социјалиста. Централе и једне и друге странке са неблагонаклоношћу гледају на тренутну коалицију у Апатину, послови око разбијања оваквих коалиција у Војводини су завршени, остаје само наша општина. Потенцијали те новостворене коалиције били би неупоредиво већи у наступу према републичком и покрајинским буџету, а нарочито према ЕУ фондовима и прекограничној сарадњи.
 Приметно је да апатинске демократе ниједном речју, у својим обраћањима, за сада ништа нису упутили на адресу актуелног председника општине, све ми се чини да глуме наивну удавачу која има добар мираз (а и апетити су јој добри).


ПС    Ужасавам се када помислим каква ће ''деца'', мастодонти, изаћи из овог брака.    



Мирко С. Вранеш

Нема коментара:

Постави коментар