среда, 28. септембар 2011.

20. deo - BILO JEDNOM JEDNO BRODOGRADILIŠTE ...

ZAKUKULJENO I ZAMUMULJENO ?


          ''Istorija neprestano mora da se piše iznova, ne zato da bi se saznale nove istorijske činjenice, već zato što su se promenila gledišta istoričara.''Fransoa Morijak

        Apatinsko brodogradilište i dešavanja oko njega postaju onako baš obimno štivo, evo serija cela sve sa epizodama, i glavnim i epizodnim ulogama i statistima (bivšim radnicima nekad bilo brodogradilišta) … dopisnik Press – a iz Apatina J. M. poznatija kao ŽDN/ 9. obavesti javnost o: 


Apatin 28. 09. 2011
PRESS VOJVODINA 

Prigovor... Odložena prodaja iz stečaja nekadašnjeg apatinskog giganta

Kole čeka dozvolu za ‘'Brodogradilište'’

        Ugovor o prodaji apatinskog „Brodogradilišta" „MK komercu", vlasnika Miodraga Kostića, još nije potpisan iako je rok za taj čin bio pet dana. Razlog je prigovor Vojvođanske banke, jednog od najvećih poverilaca preduzeća, na postupak prodaje.


        Odbor poverilaca je 19. septembra dao saglasnost da stečajni upravnik „Brodogradilišta" proda preduzeće jedinom ponuđaču koji se odazvao pozivu za neposrednu pogodbu, a to je „MK komerc", sa ponudom od 150 miliona dinara.
- Dva dana kasnije uputio sam pismo „MK komercu", u kome sam ih zvanično obavestio o ovoj odluci Odbora poverilaca, nakon čega je bio rok od pet dana da se potpiše i ugovor o prodaji, a u roku od 15 dana i isplati razlika novca od uplaćenog depozita do pune cene. Međutim, na osnovu prigovora Vojvođanske banke na postupak prodaje, sudija je odložio potpisivanje ugovora do rešenja Trgovinskog suda - izjavio je za Press Predrag Ljubović, stečajni upravnik „Brodogradilišta". Ljubović nije želeo da govori o detaljima prigovora Vojvođanske banke dok sud ne završi postupak.

        Nezvanično, saznajemo da je zapelo kod Odbora poverilaca. Naime, nakon što je još u avgustu ustanovljeno da predstavnik Agencije za osiguranje depozita, po mišljenju Privrednog suda u Somboru, ne može da bude legitiman član Odbora poverilaca, morala je da se održi Skupština poverilaca koja bi odredila novog, petog člana Odbora.

        Skupština poverilaca je zasedala u ponedeljak, 19. septembra, i za novog člana Odbora izabrala predstavnika „Di Audit" d.o.o. iz Beograda, koje takođe potražuje značajna sredstva od „Brodogradilišta". Takav, novoformirani odbor je nakon dva sata od održavanja Skupštine i doneo odluku o prodaji neposrednom pogodbom.

Bez odgovora Vojvođanske banke

 

        Do zaključenja ovog broja nismo dobili precizan odgovor od rukovodstva Vojvođanske banke na šta je tačno uložen prigovor i zašto je to učinjeno tek nakon odluke o prodaji „Brodogradilišta" neposrednom pogodbom „MK komercu".

- Vojvođanska banka je stavila prigovor na postupak prodaje navodno zbog toga što je za odluku o objavljivanju oglasa za prodaju „Brodogradilišta" neposrednom pogodbom prvi put glasao i sporni član Odbora poverilaca iz Agencije za osiguranje depozita, a za kog je kasnije utvrđeno da nema legitimitet. Po njima, onda ni doneta odluka o prodaji neposrednom pogodbom nije validna - navodi naš izvor iz krugova bliskih Odboru poverilaca, u kojem se, pored novog člana iz firme „Di Audit", nalaze i Vojvođanska banka, PIMA iz Beograda, TIM iz Sremske Mitrovice i „Dunav osiguranje".

        U prvom krugu, kada je za prodaju glasao i sporni član Odbora poverilaca, na oglas su se javili „MK komerc" i holandska firma „Peters šipjards", koja nije uplatila predviđeni depozit, pa njena ponuda nije ni razmatrana. Zato je i doneta odluka o prodaji preduzeća neposrednom pogodbom. Vrednost imovine „Brodogradilišta" u bankrotu je procenjena na 584.279.000 dinara, dok potraživanja poverilaca iznose 1,185 milijardi dinara.

J. Miljuš

                                  Autor bloga: Mirko S. Vraneš – ŽDN/3.

Нема коментара:

Постави коментар