среда, 26. јануар 2011.

4. КАД БИ СВЕ У ЖИВОТУ БИЛО ПОПУТ ВОЋА... ЧЕТВРТИ ДЕО ОД ПЕТ...

КРУШКА


            ''Ти изгледа да си са крушке пао, кад поред толико ствари и тема  пишеш о воћу на блогу.'' Обрати ми се јуче једна познаница, и доби брз одговор – Да, са крушке на Вишњу! Онако полузатворених уста нешто заустила па заћута. Погађате име јој Вишња, да јој сада дају име била би Крушка.


        Крушка (lat. Pyrus communis) сочно и слатко воће са зрнастом текстуром и каменим ћелијама, према сачуваним записима култивисана је пре 3.000 година, постоје претпоставке да се овим воћем сладио човек још у Каменом добу. Хомер је у Одисеји помиње као ''дар богова''.


        Обилазећи пра - прадедовину у Црној Гори (Вранеши – Пљевља) намера ме доведе у Острог а потом пут ме нанесе до Никшића и даље ка Фочи и Горажду... на прелазу моста преко Пивског језера иза Плужина показа ми презимењак сапутник руком и вели:
        -  Ено је Крушка!
       - Ђе крушка у овом камењару, побогу брате рођени? – зачуђено упитам.
        -  Крушка планина и јесте од камена. Иза ње Дурмитор а преко њега Жабљак и  наша ђедовина и Пљевља.
         Никада у животу нисам видио толико камена на једном месту, и данас ме прођу жмарци од оних кањона и клисура и сетим се оне планине када год  једем или пијем КРУШКУ.

Како је оволику стави у боцу ?

        У 100 грама плода крушке има 80 kcal и садржано је 0,3 грама протеина, 0,4 грама масти, 9,5 грама угљених хидрата, 5 милиграма витамина Це... посебно крушка Виљамовка садржи велике количине калцијума и гвожђа у односу на друго воће стога се препоручује као обавезно воће у исхрани жена изнад 40 година. 

Ђе си Крушкооо...

        Крушка сем што се једе сирова – свежа (онако је загризеш а сок ти се слива низ прсте) може да се користи за припрему: сока, компота, мармеладе и наравно ракије често називане Виљемовка према истоименој врсти крушке. Е, та ракија од крушке Виљамовка је код мене у самом врху... одма уз кајсијевачу и шљивовицу... што рече један мој познаник сувласник ресторана – чарде на Дунаву пасионирани заљубљеник у Виљамовку: ''Немају ти западњаци благе везе, где може виски из жита да буде бољи од ракије из крушака онако сочних и слатких.'' Слажем се стварно они немају појма, додуше био сам у прилици где ти исти понуђени и са дериватом жита и дериватом од крушке, кајсије или шљиве некако се пре одлуче за ову нашу воћну варијанту.  


ЖИВЕЛИИИ...

        Имам једног другара који обожава жене крушколике (крушкасте) грађе, 'оће рећи са пошироким боковима и повећом позадином не може да се обузда кад их види... рже к'о парип Боже ме прости, понекад и онако ногом копа о тротоар... луд скроз, к'о струја па из Теслиног је краја, шта је тај све доживио и чуо од дама за којима је зарзао.

Да то је госпоја Kристина Хенрикс из култне америчке серије ''Мad Man'', рођена под знаком КРУШКЕ !

         Не знам да ли је нека зараза у питању али и ја поч'о, док пишем овај текст, онако ногом копати испод стола и то седећи, све без Виљамовке.

      ПС Ево Вишња није баш овде све само о воћу има и о... 

      Умало да заборавим одазвали се другари (''Тешко жабу у воду натерати.'') па смо оној ракијештини, пунолетној 21 лета и  прошлогодишњој, дали по гузици, сркнуло се нешто сувог црног вина ''Замфир'' од ''Винекс Левачки грозд'' доо Рековац, Белушић а и пива ''Лав'' зна се да не боли глава. Изгрдили ме што пишем о воћу а толико пречих ствари из периода 2000. - 2004. и гасификације и збрињавања избеглица и сигурне куће и... свашта нешто. Ако не верујете да су били питајте њих, надам се да су им жене ноћас биле срећне и задовољне, од мене су обојица отишли пуни ентузијазма и онако баш прави скроз.

Није од крушке ал' је право. После неколико боца почне се причињавати Зоне занфирско.

                                                                                  Мирко С. Вранеш





Нема коментара:

Постави коментар