понедељак, 24. јануар 2011.

2. КАД БИ СВЕ У ЖИВОТУ БИЛО ПОПУТ ВОЋА ... ДРУГИ ДЕО ОД ПЕТ...


 
ЈАБУКА



          ''Јабука не пада далеко од стабла.'' – Народна пословица

        Јабука воће библијско, једна једина јабука узроковала је протеривање Адама и Еве из раја, Бог се наљутио на овај пар створен - направљен по његовом лику, додуше Адама је прво створио па онако јадан сам тумар'о по рају те му творац од ребра направи жену Еву. Бог им дао на располагање све животиње и биљке и баш све сем јабуке јер то је његово воће, и знате оно протера их из раја што су пробали забрањено воће, прича позната како је жена Ева на наговор змије смотала Адама да проба јабуку па нама мушкарцима отуд и она кврга у грлу и на врату.

''Једи кад ти кажем !'' Увек се знало ко је газда.

        Пала јабука Исаку Њутну приликом дремања у дворишту  под њеним дрветом, скочио човек са квргом на глави и смислио закон гравитације, како оно беше... а да: ''Сила која делује на тела пропорционална је производу маса, а обрнуто пропорционална њиховом међусобном растојању на квадрат.'' 

Њутново имање у Линколнишу и јабука сорте Цвет Кента (Flower of Kent) где се 1666. године одмарао и добио јабуком у главу...

        Браћа Грим, Јакоб и Вилхелм, почетком XIX века написали прелепу бајку ''Снежана и седам патуњака.''... у причи опет јабука и то отрована од стране зле маћехе... загризе Снежана јабуку и заспа све док не наиђе принц и знате већ шта је било ...

Ни студио Волта Дизнија није могао а да не нацрта Снежану са јабуком.

        Као клинац сам једва долазио до грамофонских плоча од винила оних малих са великом рупом у средини на 45 обртаја – синглица и оних великих - лонгплејки са малом рупом у средини на 33 обртаја... кад оно на њима јабука (Apple Records) дискографска кућа нјпознатијег бенда свих времена Битлса (The Beatles)... да зелена права правцата јабука некада споља са кором а некада пресечена и текст на њој...

На 45 а има и она велика на 33 обртаја.

        Опет јабука у свету информатике и рачунара Apple Computer, јој да ми је лове па да купим ову машину са јабуком као амблемом кажу да је то Формула један или Мерцедес међу рачунарима.

        Каква је фрка настала око оне фотографије,  оног омота на првом  албуму сарајевске групе ''Црвена јабука'' изашлог априла 1986. године, где јабука велика црвена нацртана на једној од најлепших женских задњица у великој Југославији... куповали плочу и они који нису имали грамофон а дупе ко гром ух, кад се сетим, можеш брале на њему орасе туцати.

Ово ође није за лењу питу већ за добру к....

        Код Панчева насеље имена Јабука, имају добре баклаве преко пута спортске хале... на Јадранском мору ненасељена стена, острво – оток Јабука циљ свих наутичара.

Најусамљенији део копна на Јадрану.

        Шта да вам причам има још небројено прича и прилика где је ЈАБУКА главни глумац и број један и... Воће јабуку једем свакодневно, свежу од Петровдана петроваче па до оних касних јесењих а после из хладњача до нових петровача, недељом изјутра на радију  Б-92 слушам емисију о здрављу ''Јабука на дан''... али за мене је јабука број један када се користи као фил у мени омиљеој посластици - колачу Лењој пити (само штрудлу са маком више волим од овог колача)... Амери и Британци праве неке пите али није то оно што је наша пита од јабука из миља названа Лења пита... онако две коре као за  кексе па унутра фил изрендане јабуке са шећером и циметом... па кад се мало ладне оно шећер у праху кроз цедињку за чај по колачу као снег да падне... свеже коре се крцкају а сутрадан коре попусте од сока из јабуке па то ти је тек права ствар.

Мљаццц ...

         Као клинац начит'о се књига и књижурина, а и данас недељно бар две – три, књиге наравно, међу ауторима и Ернест Хемингвеј (1899 – 1961) добитник Нобела за књижевност 1954. године са романом ''Старац и море''... прочито од њега двадесет и више дела а запамтио и она везано за Шпанију и грађански рат и калвадос... Calvados – ракија од јабука... као клинац сазнао да сем Лење пите може јабука и у ракијештину да се тури... наше комшије Купусинци праве добру ракију од овог плода, баш праву имају људи море јабука па им шећер и не треба...

Име ракије по департману у Француској.

        Пробао и јабуково вино (вино од јабука) и јабуково сирће (сирће од јабука) кажу учени људи да су добри за здравље али мени некако више одговара вино од грожђа, а сирће не преферирам живећи у Србији доста ми сирћета свакоднавно и без винског и јабуковог и било ког другог.

        Нутриционисти су пуни похвала за јабуку:    

Rajsko voće

          Kroz grčku i rimsku mitologiju jabuka je simbol lepote i ljubavi, ali ovo voće je više od simbola - ono je izvor zdravlja.
        Osvežavajući plod kiselo-slatkog ukusa dragocena je namirnica koja čuva zdravlje. Ubraja se među najrasprostranjenije, a često i najpotcenjenije voće. Ove niskokalorične namirnice bogate su kalijumom, folnom kiselinom i vlaknima, zbog čega olakšavaju probavu, jačaju imunitet, onemogućuju taloženje masti u jetri, štite od karcinoma i sprečavaju karijes. Zato nutricionisti svakom čoveku preporučuju da godišnje pojedu barem 30-40 kilograma jabuka. Jabuka je dokazano zdrava namirnica pa pojedemo li dve jabuke dnevno, učinili smo mnogo za očuvanje svojeg zdravlja. Zaista, u skladu sa starom engleskom narodnom poslovicom "An apple a day keeps the doctor away".
          Nutritivna vrednost prosečne jabuke obima 6 cm: 81 kalorija, 21 g ugljenih hidrata (4 g vlakana), 10 mg kalcijuma, 8 g vitamina C, 73 IU vitamina A, 4 mcg folata, 10 mg fosfora, 159 mg kali­juma ... fosfora, gvožđa. U jabuci ima i do 40 mg vitamina C, potom vitamina A, E, B1, B2, B6 te beta-karotena.

Може бити и зелена и црвена и жута ...

        Народ зна рећи ''Здрав к'о јабука.'', и за лепу девојку ''Румена к'о јабука.'', а позната је и она кад се каже ''Јабука раздора.'', сви су чули и оно ''Извади трулу јабуку из корпе да не квари остале.''... Шта да вам кажем ЈАБУКА то је чудо, ЈАБУКА то је прича, ЈАБУКА то је бајка, ЈАБУКА то је здравље, ЈАБУКА то је..., а за мене пре свега средњи, најлепши, део колача (са циметом под обавезно) из милоште названог ЛЕЊА ПИТА.

                                                                                                   Мирко С. Вранеш

Нема коментара:

Постави коментар