недеља, 23. јануар 2011.

БЕЗБЕДНОСТ У САОБРАЋАЈУ ...


КРУЖНИ ТОК

Traffic Circle


        ''Certo certius.'' – Сигурније од сигурног.


        У нас тек понекад се неке ствари решавају и раде да би се спречиле тешке и трагичне последице, није то баш чест сличај, навикнути смо у Апатину, а и шире, да тек након последица решавамо ствари, и тада жалимо што то раније није решено – урађено и на тај начин буду спречени трагични догађаји  често и са људским жртвама, онда почне жаљење за људима који су постали жртве благовременог не чињења. Решавање, на време,  проблема у саобраћају и саобраћајној инфраструктури може да олакша живот а не ретко да спасе исти ... најчешће проблеми су везани за раскрснице где је стална опасност свакодневно присутна ... негде се то решило семафорима и на тај начин регулисало првенство пролаза ... најчешће су само по обавези постављени знакови и то је све. Стручњаци тврде и статистичким подацима поткрепљују да је кружни ток најсигурније, најбезбедније и рационално решење где раскрснице постају место безбедности а не опасности и претње по живот учесника у саобраћају.

         Примера кружног тока на све стране од оног светски најпознатијег у Паризу око Тријумфалне капије, на тргу Шарла де Гола, па до тамо неког  на прашњавом путу у некој забити у Африци, где све функционише у најбољем реду уз минимум одржавања и зависности од ел. енергије какав је случај код семафора. Годинама путујући на релацији Апатин – Нови Сад (најкраћим путем) пролазим раскрсницу код бање ''Јунаковић'' где је неколико пута мењано првенство пролаза, често су ту паркирана кола саобраћајне полиције да својим самим присуством спрече и обуздају бахате возаче да успоре и да поштују постављене саобраћајне знакове и, често ту уочим трагове кочења и разбијеног стакла од аутомобилских прозора ... нећу наводити колико је тога и шта је тамо на тој раскрсници бивало ... у сваком случају то је место опасно за све учеснике у саобраћају.

Кад може Париз и ...

       Ове године славимо хиљаду година нашег места, Апатина, еј миленијум ... биће ту свакојаких предлога и активности и обећања и ... шта да вам причам знајући ове мрсомуде на власти ... биће то једно велико, све ми се чини, ништа ... како сам својемремено овако полуписмен и просечно паметан и просечан скроз предлагао шта треба и шта би се могло урадити или бар започети објављено у Апатинским новинама 15. априла 2010. године и на овом блоги види на: http://mirko-apatinskehronike.blogspot.com/2010/11/1011.html ... невреди понављати али иницијативу и предлоге ми нико не може оспорити. 
        Ево сад, овако путем блога, предлажем да се раскрсница Апатин – Свилојево – Пригревица – Бања реши кружним током све са уређеним острвом у средина са травом, цвећем и ... и таблом добродошлице у миленијумски Апатин.

Боље спречити него ...
      Знам, а знате и ви, да је  ово  начин којим се може спречити трагедија која је свакодневно могућа. 


                                                            Мирко  С. Вранеш

Нема коментара:

Постави коментар