недеља, 9. јануар 2011.

TELEVIZIJA ... ISTORIJA ?


RATNE EPOPEJE (NOR - NOB)

''Evo ga Tito uš'o u  tenak!''


      ''Ponekad, dok razmišljam o ljudima, čini mi se da je šteta što Noa i njegovo društvo nisu zakasnili na brod.'' – Mark Tven

      Subota, drugi dan Božića, pozdrav božićni važi i danas Mir Božji, Hristos re rodi ! Valja se i odgovoriti – otpozdraviti Vaistinu se rodi ! Ovo su dani blagi (blagdani) sa porukama mira, tolerancije, suživota, optimističkih razmišljanja ... i sve bi trebalo da bude blago, spokojno i praznično, nema ulične galame, nema svađa ... jednom rečju MIR BOŽJI. U prazničnoj dokolici i razbibrigi pogleda se i nešto od silne ponude koja stiže sa TV ekrana ... najčešće su to izveštaji sa božićnih liturgija, filmovi božićnog sadržaja, opuštajući muzički programi ... ali ima i nekih televizijskuih kuća koje drže časove iz naše ''svetle'' prošlosti i istorije, nije njima do svetkovanja ... suživota, tolerancije ... u nas je svako mogao dobiti nacionalnu frekfenciju za emitovanje TV signala i na taj način ući u domove širom Srbije, pa tako i happy:) televizija sa sedištom u Zemunu ... po nazivu te medijske kuće mislio bi čovek da je ista zadužena za sreću i poruke koje istu donose, kad ono udarni poslepodnevni – praznični termin posle ručka film i to koji ... ''UŽIČKA REPUBLIKA'' ... glumačka ekipa skroz dobra ... Nemci okupiraju Užice, partizani u povoju kao nešto se dogovaraju sa četnicima o zajedničkom otporu i borbi protiv zavojevača i okupatora ... dva rođena brata jedan u narodnu (čitaj partizani) a drugi u kraljevu (čitaj četnici) vojsku valja se tako pa ko god da pobedi imaće kuća pobednika i zaštitnika kada rat prođe ... avioni bombarduju, gine narod ... dete pita pekara '' Čiko, jeli ovaj sav lebac tvoj ? '' ... telefonistkinja uporno zove ''Alo Požega !, alo Požega !''... Radnički bataljon izginu na Kadinjači ... ranjenika i mrtvih nemožeš prebrojati, četnici kao izdali zajedničku stvar  (ostade Rade Šerbedžija četnik za vjeki vjekova) ... pobeže narodna vojska i ostavi narod neprijatelju na raspolaganje i kažnjavanje. 

      Dakle čas istorije pobednici iz Drugog svetskog rata dali nalog da se snimi bezbroj filmova ratnih epopeja, sa sadržajem iz NOB – a ili NOR – a da se veliča partizanski pokret i da se svi ostali ocrne, zna se pobednici pišu istoriju, nije dovoljno napisati valja se i u sliku pretočiti pa narodu nema cile mile, često se znalo oteti sa usana narodnih i onih što su se posle četr'espete rodili -  ''To je sve istina, ja video svojim očima !'', jeste video svojim očima sa bioskopskog i TV ekrana isto tako k'o što je video da vanzemaljci napadaju našu planetu, supermen leti, životinje govore ... Za vreme blagdana i svetkovanja poruka sa ekrana svi su izdajnici i neprijatelji ... krvi do kolena ... mrtvih na hiljade i zna se za kraj slavi se šta ?  ... poraz ''narodne vojske'' i bežanija u Bosnu, lele kakvih će tek tamo podviga i pobeda biti ali uvek nekako ''naši'' se povlače i srećno pevaju i jebe im se za one što ostadoše. 


      Kad kod nas, gde je Božić državni praznik – po starom kalendaru, na hrišćanski pa i pravoslavni praznik nad praznicima od 16:30 časova može ''UŽIČKA REPUBLIKA'' – prvi deo a sutra treći dan Božića ide u istom terminu ''UŽIČKA REPUBLIKA''  - drugi deo, što kod komšija da bude drugačije njihov Božić i državni praznik – po novom kalendaru,  po istom je bio još prošle godine  i oni čas istorije preko HRT - 1 iz Zagreba u terminu od 20:10 časova, odmah posle dnevnika i obećavajuće vremenske prognoze (otopljenje) gde izvestiše o Božiću i poslanici Patrijarhovoj i ... ''BITKA NA NERETVI'' ... glumačka ekipa internacionalna zvezde Holivuda i naši najbilji ... Tenkovi ... avioni ... Nemci, partizani, četnici, Talijani, ustaše, muslimanska  Handžar divizija ... ranjenici, poginulih nema broja ... rušenje mosta na Neretvi (srušili za potrebe filma pravi most pa meštani okolnih sela i gradova čekali dvadesetak godina da se napravi novi išli sve okolo po sto kilometara i jebali oca i mater jadnom Jul Brineru što sruši most) ... Ruski i Talijanski artiljerac ... četnici poraženi i neće ih više biti do kraja rata ? (ostade Orson Vels omražena bradata četnička faca  isto k'o jadni Rade za vjeki vjekova) ... partizani kao pobedili i opet bežanija preko brda i dolina a ti narode što ostade jebi se.


      E, baš smo nekakav čudan svet nije nam dovoljno bilo ratova i ratovanja i ''pobednika'' i ''poraženih'' i sve to moramo da začinimo sa ''istorijskim'' filmovima baš na Božić, nema u kalendaru od 365 dana neki drugi datum i dan nego baš za božićne praznike, e baš smo stoka neopisana.

      Šta preostaje mlađoj generaciji, iskren savet  od srca, dečicu za ruku i torbe na leđa pa put pod noge, bežite preko devet brda i devet mora iz ove balkanske ludnice i ne razmišljajte o precima da li su bili pobednici ili pobeđeni da li su bili partizani ili četnici ili ... a tek ne razmišljajte  o   narodu koji ostaje, pa poruka naših ''istorijskih'' filmskih spektakala je -  JEBI SE NARODE, ko ti je kriv što ostaješ. Onda tamo negde daleko, daleko ... razmišljajte o univerzalnoj poruci koje nose  Božić i Uskrs i ...  mir - suživot - tolerancija ... nije to za ovaj naš Balkan, sve mi se čini neće skoro ni biti. 


     PS    Ništa me neće začuditi ako ovih dana i ostale TV kuće počnu sa časovima naše ''svetle istorije''.

                                                      Mirko S. Vraneš


Нема коментара:

Постави коментар