среда, 5. јануар 2011.

СРБИЈА У ПРАКСИ: КРИВ СИ, ДОК СЕ НЕ ДОКАЖЕ ТВОЈА НЕВИНОСТ ?
А У СРБИЈИ ТО ТРАЈЕЕЕ ...


А ТРЕБАЛО БИ К'О СВУДА У СВЕТУ: НЕВИН СИ, ДОК СЕ НЕ ДОКАЖЕ ТВОЈА КРИВИЦА. КАКВИ СМО И ТО ЋЕ ДА ПОТРАЈЕЕЕ ...


БЛЕД И ''ТРИГЛАВ'' И ... У 3ЛПМ !


      ''Acta est fabula.'' – Представа је завршена.

      Бављење политиком није ми донело баш неки лични бољитак и напредак, можда неком и јеста, али то су мајстори те уметности (чудни типови) нисам од тог ''штофа''  ја сам за њих један обични аматер или још боље рећи аматерчина. Шта да вам кажем учествoвао ја  у организовању и смени власти 2000. године, ''усрећим се'' – ''усреће ме'' именовањем на место председника Извршног одбора Скупштине општине Апатин (Премијер јеботеее) ... као успем нешто и урадити, нешто на мишиће а нешто и на мозак ... неки се уплашили, шушкају – Овај луд, промениће нам и навике и систем. Срећом сменише ме  ... нису ме убили, а и таквих предлога је било ... инвентивни Милошевићеви играчи у 3ЛПМ (и потоњег менаждера супруга предлагала да ме рокну али са фамилијом у пакету, нека поведе мужића до гробља па можда и добије по пичци и реши се фрустрација  а не овако 'оће све да побије у пакету, шта ћеш њен чова се пали на гробља ... скроз болеснооо) ... преживио ... Да покажу, исти ти, рокну ми кривичну пријаву, као ти си колатерална штета ловимо другог, ниси ти мета и циљ ... ловите ви кога хоћете, пропаде вам лов, мета, циљ ... и то дефинитивно ових дана ... Е, сада Мацани ви постајете ловина ... јебеш га прехрамбени ланац у Србији је чудо ко те не поједе, да више не би покушавао да те поједе, поједи ти њега. Дакле другови црвени и сарадници (везано за кривичну пријаву) скидајте гаће, 'ајде сви преко стола са гузом на готовс ... спремите маргарин  почиње јебачина, много сте гадни не би вас појео ни на било који начин било које кухиње на свету, али зато, да вас карам, е, то и ви добро знате да могу, и то дугооо да вам понестане маргарина, живахни ви мени  били па видели и осетили и без маргарина свакако.
      Сада ће читаоци овог блога рећи – Ево га овај одлепио, мора да се урок'о, није се пјанчина отрезнила још од дочека Нове године. Није скроз сам ОК и трезан скроз, завршена је, напокон, рашомонијада око одмаралишта ''Триглав'' на  Бледу у Словенији и кривичне пријаве за моју наводну злоупотребу службеног положаја ... и ваљда престају моји проблеми (а било их је) проузроковани подношењем исте од стране ''моралиста'' који се ни Бога ни људи не стиде, да тај шљам, производ времена где су ''црвени другови'' могли све а да им нико не може ништа, да ти су стали у ''заштиту'' општих и друштвених интереса у ''пљачки'' реализованој на релацији словеначки власник - апатински корисник.



Лепооо ... ал' није наше. Није никад' ни било.
     
      Ево га моје изјаве поводом службеног захтева од стране СУП Сомбор, оделење за привредни криминал (почетак игранке без престанка), имена и презимена су заменута иницијалима, за сваки случај не би опет на суд - Ко се опек'о на млеко и у јогурт дува !:    

Вранеш Симе Мирко
Бранка Ћопића 20
Апатин

      ПРЕДМЕТ: Изјава по упиту службе за борбу против привредног криминала СУП – Сомбор поводом одмаралишта у Бледу.

      Дана 17.03.2006. године (петак) по доласку кући моја супруга, видно узбуђена – узнемирена са упадицом ''какво је ово сад опет твоје политичко срање, доста ми је више нека ме нико више не узнемирава једва сам се скинула са бенседина'', после мог одговора да немам појма о чему се ради, обавестила ме је да сам имао телефонски позив од стране полиције односно представника СУП – Сомбор, те ми дала контакт телефон и име особе са којом је разговарала. Нетом после тога путем телефона назвао сам број 466 – 627 и контактирао радника СУП – а из Сомбора госпођу М. Г. која ми је саопштила да се ради по предмету кривичне пријаве о наводној злоупотребу код предмета одмаралиште у Бледу, Договорили смо се да дођем до њихове службе у Сомбору током преподнева у понедељак. Како сам 20.03.2006. године (понедељак) из пословних разлога рано ујутро отпутовао у Нови Сад негде по повратку око 12 часова назвао сам путем телефона СУП у Сомбору и у контакту са господиним К.  Д. утаначио наш састанак за уторак.
      Дана 21.03.2006. године (уторак) око 10.00 часова долазим у СУП Сомбор где ми је саопштено да сачекам јер су службеници задужени за предмет Блед неким послом у Скупштини општине Сомбор те да ће ускоро доћи. Након неког кратког времена појавили су се госпођа Г. и господин К. , ушли смо у њихову канцеларију где су ме обавестили да је птотив мене покренута кривична пријава за продају одмаралишта у Бледу. Како се радило о времену март – мај 2001. године моје сећање за тај случај било је веома бледо, дали су ми на увид списа везана за тај предмет обавили смо разговор о томе, поучен непријатним искуством након моје ''победе 2000. године'' и наивним приступом оптужбама појединаца и глупо изгубљеним судским споровима (код нас у судству у праву је изгледа онај који више лаже ?), схватио сам да та ствар није баш наивна колико се мени на први поглед  чинило те смо се договорили да ми оставе времена да у СО Апатин узмем акта везана за то и да током четвртка доставим своју писмену изјаву што овим путем и чиним.
      Истог дана по повратку у Апатин отишао сам у СО Апатин и контактирао са секретаром скупштине господином П. К. коме сам доставио списак потребних аката и договорили  смо се да сутра изјутра дођем и преузмем копије истих, напомињем да је поменути господин у мом мандату као председника Извршног одбора СО Апатин био секретар ИО.
      Дана 23.03.2006. године (среда) преузео сам копије аката везаних за одмаралиште у Бледу, током дана сам их прочитао и освежио памћење по тој ствари.
      Дана 23.03.2006. године у 8.00 часова седим за рачунаром слушам Синатру ''My Way'' и пишем следећу изјаву:
      Ја Мирко пок. Симе Вранеш, рођен 14.05.1957. године у Апатину са станом у улици Бранка Ћопића 20 у Апатину пред Богом и људима чисте савести дана 23.03.2006. године у Апатину изјављујем:
      По доласку на ''власт'' (сервис грађана) 13.10.2000. године у општини Апатин као носилац предизборних и изборних активности именован сам, јер нико други није хтео, за председника ИО СО Апатин, на ову функцију види чуда изабран сам једногласно без мог гласа на то место. Од самог почетка дочекало нас је прегршт проблема: неколико хиљада избеглица, дугова, лоших међуљудских односа, килаво организованих служби, траљав рад јавних предузећа, празни резервоари и магацини за огрев у школама и вртићима ..., једном речју као ''скривена камера'' и данас мислим да је то тог момента било најгоре ''предузеће'' у којем сам до сада радио.
      Почетком 2001.године на састанку представника локалне самоуправе Апатин – Бач – Сомбор – Оџаци мој страначки колега (ДС) председник општине Бач господин Б. Т. обавестио ме је да неки његов пријатељ – рођак - познаник који живи у ''дежели'' жели контакт са новим представницима власти везано за некакво одмаралиште у Словенији -  Бледу. Како је једна од енигми било шта је све општинско о овоме сам информисао председника општине господина Д. М. (и остале функционере СО на једној од редовних дневних колегијума) те је, ако ме сећање служи, договорено да се преко општинских служби дође до релевантних података по тој ствари. Након тога у неколико наврата до мене је долазила информација да је једно време после 1990. године тај објекат издаван лицима који су ту држали ''Јавну кућу'' те да је неко све време из Апатина узимао рекет тим типовима, томе нисам давао посебан значај јер сам био сит цинкарења бивших против бивших. Појавио се и албум са фотографијама на којима је тај објекат, који су неки који су били тамо – ја никад био ни видео (неволим зиму и снег а родитељи ми нису били у естаблишменту за које је то тада било ''сооl'' сиромаси обични радници и поштена раја) препознали као одмаралиште, личило је на сценографију за снимање хорора, једном речју уништено и поскидано све што се могло скинути.
      Средином марта 2001. године  на ИО СО Апатин дошла је информација БР. 0.6/2001 сачињена дана 15.03.2001. године од стране општинског Јавног правобраниоца господина В. Б. у припреми за 11. седницу ИО са секретаром ИО господином П. К. (лице задужено за исправност и законитост аката ИО) заказаном за 22.03.2001. године поменута информација је стављена за дневни ред под тачком 12. Дана 22.03.2001. године одржана је 11. седница ИО СО Апатингде је поред осталог и под тачком 11. разматрана поменута информација. Веома је битно знати да је на тој седници разматран предлог одлуке о завршном рачуну општине за 2000. годину и предлог одлуке о Буџету за 2001. годину и извештаји јавних предузећа  и установа чији је оснивач СО Апатин, што по први пут ради нова ''власт'' тако да је информација о Бледу прихваћена као једна од оних која треба да прође стручне службе да се образложи и буде упућена скупштини на разматрање. Након ове седнице и ствари везане за Блед све је прешло у ингеренцију председника општине јер он сазива седнице СО и са стручним службама формира дневни ред за седнице.
      Јуче и данас увидом у акта СО Апатин могу константоватода је23.03.2001. године одржана седница Комисије за статутарна питања, организацију и нормативна акта Скупштине која је међу 29. тачака дневног реда за седницу СО Апатин под тачком 17. ставила предлог закључка за одматалиште ''Триглав'' у Бледу, те их одобрила у предложеном тексту ? у који немам увид. Дана 30.03.2001. године одржана је 6. седница СО Апатин где је под тачком 19. разматрана информација о Бледу, донет је закључак да се одлаже доношење одлуке. Дана 24.05.2001. године одржана је 7. седница СО Апатин под тачком 18. (последњом) дневног реда донета је одлука о Бледу која је објављена у Службеном Листу СО Апатин број 5 страна 56 којом се овлашћује председник општине да преузме све потребне радње у циљу закључивања поравнања ...
      Моја сазнања су да су након ове одлуке вођени договори на релацији СО Апатин (председник СО) – Т. Ј. (наследница старих власника одмаралишта) – К. М. (адвокат) о посети делегације СО Апатин Бледу (Д. М., А. Д. и В. Б.) те трансакцији средстава код ''Континентал банке'' из Сомбора код које је тада држан један део рачуна и подрачуна СО Апатин.
      Моја улога у целој овој ствари је била везана за функцију председника ИО СО Апатин, коју сам обављао до јануара 2002. године како сам најбоље знао, одговорно тврдим да никакве користи нити злоупотребе нисам имао не само поводом ове ствари, нити сам остале доводио у заблуду и навођење на штетне одлуке и поступке, него по свим активностима које сам обављао као функционер у СО Апатин.

У Апатину; 23.03.2006. године
                                                                       Мирко С. Вранеш
     


      Пролази време, ништа од полиције и истраге и судова кад, не лези враже ... 27. децембра 2007. године писмо (плава коверта) послато пре два дана (25.12.2006.) из Куле од Општинског суда Кула и унутра ... ПОЗИВ ЗА ОКРИВЉЕНОГ ... то му као ја  ... 22.12. 2006.  Ки 73/06 Вранеш Мирко из Апатина позива се као окривљени због кривичног дела 242/1 КЗ да дође на дан 17.01. 2007. године у 12 часова у овај суд , соба бр. 16. Окривљени се упозорава да ће у случају недоласка бити принудно доведен (члан. 183. ст. 1. ЗКП).  Истражни судија, П. – П. З. . Е, овај пут нећу да се курчим (к'о ономад) и да сам доказујем истину и право, па да као оно -  а ни лук јео ни лук мирисао ... и изгубим суд, одем ја код другара адвоката Жељка Рајчевића и све по протоколу ... пунемоћ ... па све по реду како ваља.

      Тамо, на суду у Кули, свега и свачега, суд ко суд, судија ко судија (никада нисам уважавао ауторитете у овој држави, нарочито оне што добију положај по линији па све дигну нос ... све нешто мислим да је бабац нешто млађи било би ту опа-цупа ...) ... поче све нешто трт – мрт ... јебе луд збуњеног ... ништа није јасно ни судији ни тужиоцу ... а тек мени шпанска села ... изгледа сви би се нешто они јебали ал' да им не уђе, неко их навуко по партијској линији, црвеној, па морају ... матер и њима и линијама посебно партијским и то посебно црвеним ... на захтев адвоката добијемо захтева за спровођење истраге КТ. Број 259/05 од 31.05.2006. године поднете од стране општинског јавног тужиоца Б. Д. из Куле и копију кривичне пријаве кад оно тамо поднео је општински менаждер лично ... Е, посебно све по списку подносиоцу кривичне пријаве ... да, да ономе  што силов'о по гробљу и због кога добисмо осветлење на истом  па нам гробље к'о Лас Вегас.

      Онда још једаред рочиште 4. априла 2007. године у 9.30 часова у сали 16/I исти судија (нова фризура) ... шта да вам причам све већ виђено ... паламуђене ту ми оптужени ... ту сведоци ... ту адвокати ... позориште ... на какве глупости се троше капацитети нашег правосуђа а битанге и лопине ојадиле целу Србију, па све к'о Народни хероји се курче нико ни да их пипне.

      Ево га препис кривичне пријаве, све са словним и осталим грешкама и иницијалима наравно, дозв'о се и ја памети:


REPUBLIKA SRBIJA
OPŠTINA APATIN
SKUPŠTINA OPŠTINE APATIN
DANA: 23.jun 2005.
BROJ: 713-1/05-I
A P T I N

      Na osnovu člana 222. i 224. ZKP, podnosim

OPŠTINSKOM JAVNOM TUŽIOCU APATIN

KRIVIČNU PRIJAVU

Protiv: 1. D. M. iz Apatina, 
2.  A. D. iz Apatina,
3.  VRANEŠ MIRKA iz Apatina, Branka Ćopića 20

      Jer postoji osnovana sumnja da su počinili krivično delo ZLOUPOTREBE SLUŽBENOG POLOŽAJA iz člana 242 KZRS i krivično delo ZAKLJUČENJA ŠTRETNOG UGOVORA iz člana 140 KZ RS.

OBRAZLOŽENJE

      Skupština opštine Apatin je na svojoj sednici od 24.05.2001. godine donela odluku da se odriče prava na žalbu u postupku denacionalizacije hotela TRIGLAV na Bledu i prihvatila poravnanje sa bivšim sopstvenikom T. J. od kojeg je primila 140.000 DEM iako je Hotel TRIGLAV u smislu člana 8. Zakona o sredstvima u svojini Republike Srbije vlasništvo Republike Srbije a nosioci prava korišćenja pre promene statusa tih nekretnina moraju pribaviti saglasnost Vlade Republike Srbije ili u suprotnom u smislu tačke 8 istog člana ti pravni poslovi su ništavni.
      Dakle Skupština opštine Apatin postupa suprotno odredbama člana 8. tačka 8. Zakona o sredstvima u svojini Republike Srbije i time nanosi ogromnu materijalnu pštetu Republici Srbiji jer na ime svog odustanka od žalbe prima 140.000 DEM od bivšeg sopstveniksa T. J. sa Bleda.
      Predsednik Skupštine opštine Apatin D. M. zloupotrebljava službeni položaj jer je lično tražio od Opštinske komisije za statutarna pitanja da se takva Odluka donese i što je podpšisao poravnanje, Predsednik Izvršnog odbora VRANEŠ MIRKO jer je u funkciji predsednika predložio Skupštini opštine Apatin da donese takvu odluku iako je znao da je ista nezakonita i sekretar Skupštine opštine Apatin A. D. koji je dozvolio da se protivzakonita odluka stvai na dnevni red Skupštine opštine Apatin i što nije obavestio odbornike da je takva Odluka nezakonita a na to je bio obavezan u skladu sa Statutom i Poslovnikom o radu Skupštine opštine Apatin i Zakonom o sredstvima u svojini Republike Srbije.
      Nadalje isti zloupotrebom službenog položaja omogućavaju i zaključenje štetnog ugovora jer Hotel TRIGLAV na Bledu raspolaže sa 104 ležaja i 3.4000 m2 što svakako vredi mnogo više od 140.000 DEM i na taj način omogućavaju drugom da pribavi protivpravnoimovibnsku korist.Nadalje iznos na ime odustajanja od žalbe nije ničim utemeljen jer nije vršena nikakva procena od strane nadležnog organa / sudski veštak ili nezavisna ustanova koja se tima bavi / tako da to daje dopunske elemente za sumnju.Objekat i zemljište na Bledu po proceni koja je vršena kod podnošenja zahteva za sukcesiju vredi oko 1.350.000 DEM što znači da je vrednost koja je dobijena na ime naknade štete za odustajanje od žalbe samo 10% od stvarne vrednosti.Obrazloženje Predsednika Skupštine u to vreme gospodina D. M. da je advokat K., koji je zastupao, navodno ,Opštinu rekao da je to realna cena nemože se prihvatiti jer je zaista smešno da takvu procenu vrši advokat a ne veštaci građevinske struke, kako to nalaži i zakoni o postupcima pred sudovima.Dodatnu sumnju daje i činjenica da nema pismenih podataka da je izvršena isplata advokata K. putem Budžeta, jer ako je zastupao Opštinu logično je da je isplatu troškova advokata morao da plati Budžet a takvih podataka nema a sigurno je da ni jedan advokat  takve poslove ne radi bez nagrade.
      Prihvatanjem poravnanja Skupština opštine Apatin se odrekla i prava na obveznice koje izdaje Republika Slovenija u postupcima denacionalizacije tako da će obveznice i naknadu štete dobiti bivši sopstvenik T. J.. Nikada nije utvrđeno, a bila je obaveza, koliko obveznici pripada Opštini Apatin na ime denacionalizacije i kolika je bila vrednost obveznica u momentu izdavanja tako da i ta činjenica ukazuje da se zaista radilo o zloupotrebi službenog položaja i zaključenju štetnog pravnog posla, čime su omogućili T. J. da bespravno pribavi sebi veliku materijalnu korist.

Dokazi: Odluka Skupštine opštine Apatin  od 24.05.2001. godine
             Informacija o otuđenju objekta na Bledu sa sednice SO
             Zaključak Skupštine opštine Apatin povodom Informacije



U Apatinu, 20.06.2001. godine
                                                                            Opštinski menadzer
                                                                                     J. K.


      Виси кривична пријава па ти види шта ћеш, нема везе што ниси крив, 'ајде Бајо ако можеш узми кредит, запосли се, отвори фирму ... кад оно тамо донесите потврду да нисте кривично гоњени ... у 3ЛПМ како да донесем да нисам кад јесам, јебе се администрацији љутој што ниси крив, треба да се заврши процес (постало ми јасно оно што написа Кафка и његов урадак ''Процес'' и лудаци и ...) . Требате донети пасош у Сомбор СУП соба та и та и знате ако напустате земљу да нам се јавите ... имам да вам се јавим у 3ЛПМ. Ја пост'о криминалац е најебаћу се неком матере кад се ова зајебанција заврши, брко менаждеру чувај сееее ... долазим. Разговарам са адвокатом овог пролећа шта, куд, како, зашто ... каже то тако у нас иде ... па нека иде има и овоме крај.

      Мејл порука 22. децембра 2010. године – Имам за тебе радосну вест, назови ме, ниси био доступан а на фиксни се нико не јавља. Телефон у руке звррр ... Жељко овде Мишо ... Одговор -  Добио сам решење, обуставља се истражни кривични поступак, дођи сутра око девет, видимо се. Не прође по сата поштар носи писмо, потпиши ... потпишем ... и мени послали из суда решење.

      Ево га препис решења, знате већ са иницијалима уместо пуног имена и презимена:



Република Србија
ОСНОВНИ СУД СОМБОР
Број: КИ. 2069/10
Дана: 17.12.2010. год.
С о м б о р


      Истражни судија Основног суда у Сомбору Д. М., са записничарем Д. С., у истражном кривичном предлогу против Д. М. из Апатина, кога брани адв. С. В. из Апатина, А. Д. из Новог Сада, и ВРАНЕШ МИРКА из Апатина, коју обојицу брани адв. Рајчевић Жељко из Апатина, због кривичног дела злоупотреба службеног положаја из чл. 242. ст. 1. КЗ РС, у вези са чл. 22 ОКЗ-а, на основу захтева за спровођење истраге ОЈТ Сомбор КТ(К) 259/09 од 31.05.2006. г. . на основу чл. 253 ЗКП-а дана 17.12.2010.г. донео је

РЕШЕЊЕ

      ОБУСТАВЉА СЕ истражни кривични поступак који се води пред Основним судом у Сомбору бр. КИ. 2069/10 против Д. М. из Апатина, кога брани адв. С. В. из Апатина, А. Д. из Новог Сада, и ВРАНЕШ МИРКА из Апатина, коју обојицу брани адв. Рајчевић Жељко из Апатина, због кривичног дела злоупотреба службеног положаја из чл. 242. ст. 1. КЗ РС, у вези са чл. 22 ОКЗ-а, по захтеву за спровођење истраге Основног јавног тужилаштва у  Сомбору бр. КТ(К): 259/09 од 31.05.2006. г.

      Обавештава се оштећени да може сам преузети гоњење у року од 8 дана од дана када прими ово решење у складу са чл. 61. ЗКП-а.

Образложење

      ОЈТ Сомбор ставио је захтев за спровођење истраге КТ(К): 259/09 од 31.05.2006. г. против Д. М. из Апатина, А. Д. из Новог Сада, и ВРАНЕШ МИРКА из Апатина, због кривичног дела злоупотреба службеног положаја из чл. 242. ст. 1. КЗ РС, у вези са чл. 22 ОКЗ-а,

      Након доношења решења о спровођењу истраге у даљем току поступка истражни судија је обавио све предложене радње те је затим сматрајући стање ствари у довољној мери разјашњеним у смислу чл. 257. ст.2. ЗКП-а доставио спис Основном суду у Сомбору бр. КИ. 73/06 (који сада носи бр. КИ 2069/10) ОЈТ-у Сомбор на даљи поступак.

      Дана 08.12.2010.г. ОЈТ Сомбор је поднеском КТ: 259/05 изјавио да одустаје од даљег кривичног гоњења у односу на Д. М. из Апатина, А. Д. из Новог Сада, и ВРАНЕШ МИРКА из Апатина, због кривичног дела злоупотреба службеног положаја из чл. 242. ст. 1. КЗ РС, у вези са чл. 22 ОКЗ-а,
      Сходно изнетом а узимајући у обзир одредбе чл. 253 ЗКП-а истражни судија је одлучио као у диспозитиву решења те је обуставио истрагу против окривљених за наведнео кривично дело.

      Сходно чл. 197 ЗКП-а трошкови поступка падају на терет буџетских средстава.

ПОУКА О ПРАВНОМ ЛЕКУ:
Против овог решења дозвољена је жалба Већу овог суда путем истражног судије, у року од 3 дана од дана пријема истог, сходно одредби чл. 24 ст. 6. ЗКП-а.

Записничар                                                   Истражни судија:
С. Д.                                                                    Д. М., ср
                                                                     За тач. отправка:



      У овој причи има још подоста докумената и списа, не би да дужим и онако је поодугачко ... пре неки дан другар Зоки ми рече (онај што је ономад у угоститељском објекту кочијаша Главоњиног постројав'о, па Тепица више  није Певац посто Кокица голошијанка) -  Мишо добри ти они твоји текстови на два листа, али они дугачки скрати их мало, никако да се докопам рачунара од жене и деце.

      Јебеш га Зоки неможе краће, читај ноћом док ти жена и деца спавају.


                                                                Мирко С. Вранеш

Нема коментара:

Постави коментар