петак, 15. април 2011.

APATINSKA VLAST U TRENDU, SVE SA ''EUROPSKIM'' MANIRIMA ... KRKAJ BRALEEE!

ŠVARGL' PARTY!


''Cornu copiae.'' - Rog izobilja.

Švargla (mađ. disznósajt – svinjski sir) je svinjsko škembe (želudac) punjeno kuvanim (obarenim) i isitnjenim komadima iznutrica, jezika, ušiju, repa, kože... dobro začinjenо paprikom, biberom i dosta zasoljeno... zavezano kanapom, ponovo sve skuvano, oceđeno, оhlađeno i malo odimljeno... dakle švargla je gurmansko jelo od ne baš tako kvalitetnih komada svinjskog mesa, mađarskog je porekla, servira se sa mnogo 'leba i iseckanog crnog luka a za piti može sve i rakija i vino i pivo i sve ostalo.
Party, ova reč u engleskom jeziku ima podosta značenja: stranka, partija, grupa, priredba, društvo... Party se najčešće u nas podrazumeva da se radi o nekakvoj zabavi kao što su: rođendanski party, pena party, pivo party, pelinkovac party, mokre majice party, sexy party, noć veštica party, momačko veče party, pidžama party... ali Apatin i apatinska vlast ne bi bila to što jeste da nema svoj originalni PARTY...
...nazvaćemo ga ŠVARGL' PARTY, i ako bi slobodno taj party mogao dobiti i naziv: krvavica party, čvarci party, debreciner party, slanina party, urka party, kobasica party, pečeno prase party, svinjska polutka party, pečeno jagnje party, kavurma party, svinjska mast party... i u 100LPM PARTY.
Znam da vam, dragi moji blogeri ama baš ništa nije jasno, verujte mi, biće vam jasno sve na kraju ovog teksta, jedino ćete morati nagađati koji su likovi u kojem partiju. Neću da im navedem imena, 'oće bagra jope' da me tuži za naneti duševni bol, narušenu čast, uvredu i...
Elem danaske  ja zapucam u opštinu, sa namerom da se malo šegačim sa funkcionerima, 'oće mi se, može mi se ne jebem ih za suvu šljivu,  i da ''izvidim'' kome treba da uputim onako službeno dopis da pomognu održavanje ''11. Ličkog višeboja'', ako i ne pomognu da bar ne zabranjuju i ne sprečavaju našu manifestaciju,  znam da me očima ne mogu videti i da su iz tih razloga prošle godine i ''osmislili'' palo im na pamet da naprave ''Ličku olimpijadu'', kad može Grčka Nika u marini da guzicom dočekuje argonaute i putnike namernike (sad se vi pitate kako kako guzicom, pa lepo licem okrenuta ka Gazdinoj kući – primetili oni što se uvlače Gazdi u šupak da nije lepo da guzicom gleda na Gazdu... a inače Gazda ima nekih problemčića sa tim delom tela pa ko vele ''ljudi'' nije lepo da ga asocira na njegovu muku sa istom), onda može po uzoru na antičku Grčku i Olimpijada da bude... kome se obratiti najbolje, načelniku opštinske uprave Opštine Apatin, znam ženu, Jela naša ličanka, iskreno čeljade posavetovaće me kome tačno treba da naslovim dopis... portiru mahnem rukom, ustrčim na sprat desno pa treća vrata levo... kuc – kuc... iza vrata ženski glas: ''Napred !'' uđem zatvaram vrata... gledam ženu  gleda ona mene, u glas zajedno: ''Ko si ti?''... nije Jela Ićitović neki dan je video, prošla pored mene i Ićana (njenog muža) dok smo lokali pivčinu, točenu, crnu, nikšićku, u ''Pivnici na kutu''... šegačili se, ja dobaciv'o -  koja je ovo ribetina, a on šeretski odgovorio da nema pojma, smejali se k'o sumanuti, šta smo sve jedan drugom rekli nije za priču a ne za pisanje... prič'o mi nešto i o nekim SMS porukama... ''Ja sam Mirko Vraneš, gde je Jela?'' ... ''Nema tu nikakve Jele više, sad sam ja i jela i bor, ja sam Šmiljana, izvolite šta vi hoćete?''... gledam ženu nekako mi vuče k'o da je mesarka (mesareva žena), ispred nje artija puna čvaraka i još raznih svinjarija i mladoga luka, ote se meni ''Ja bi po kile švargle, ako imate moliću lepo!''... 


Izrogači se ova ne a mene, nikako da otisne onaj zalogaj još joj perje mladog luka viri iz usta, a mesto prsta parče kobasice digla u vazduh onako preteći: ''Pa dobro koga ti ovde zajebavaš, znaš li ti sa kime ti razgovaraš?''... Opa maća agresivna, e, baš takve volim da karam,  al' me nađe, a ja, sve opšte je poznato  da ''ne znam odgovoriti'' u takim prilikama: ''Ne znam sa kim  ili sa čim razgovaram, ali vidim da ne postiš, sva si masna, i krkaš na tuđem radnom mestu, umesto da ponudiš gosta i putnika namernika da se o te omrsi, ti tu meni znaš li ti ko sam ja... zabole me kurac ko si ti, ajde zdravo, i jebi se ko si da si gospojo Šmiljana!''... stale joj oči, ćuti, izađe ja napolje, na hodniku sretnem jednog opštinskog službenika, pravnika, ukočio se kad me spazio stao ko miš kad vidi zmiju,  cvikere mu se odma zamaglile, zapamtio me dobro još od onomad kad sam bio opštinski funkcioner, jedva sastavi: ''Šššta vam treba gospodine Mirko?''... ''Šta, šta mi treba treba mi načelnica Jela, a tamo neka švargložderka i kobasičarka okupirala kancelariju i sto!''... ''Lakše, čuće nas neko, Jela neki dan dala ostavku, opšrinsko veće prihvatilo, a to unutra je nova načelnica, hteli su onog bivšeg sudiju Švarglera da smeste ali  znaš ona je žena onoga što drži svinje, mesnice, hranu za stoku... on ti je glavni ortak Žikitusu, Bakvijagrikusu, Vatrogasikusu, Sonjikusu i Grabikusu (rek'o čovek puna imena  a ja da ga ne citiram turim im nadimke sve ko iz Asterixa)... snabdeva ih polutkama, prasićima i janjcima... znaš to je onaj preko koga su ciganima delili mast pred zadnje izbore i znaš... i sad bi trebalo da se raspiše konkurs ali znaš već kako to ovi rade... Grabikus joj sredio državni pričaju da je kreše...''... Jedva ja zaustavi čoveka šta bi taj meni još rek'o, ukočio se k'o da sam de-bejac pa mu lampu tutno u lice i prikačio akumulatorke klemne za kesu, potapšem čoveka po ramenu, dođe on k sebi... obrisa naočare i smireno nastavi: ''Znaš to je nova načelnica, još nije dobila rešenje, ali hoće tek što nije, ima i državni ispit, pa se privikava na novu kancelariju.''... Odo' ja dalje, vidim njega sunce ogrejalo, neće doći sebi pet – šest dana, ima da me sanja i skače iz kreveta na svakih po sata. Neda meni vrag mira, ajde da se malo raspitam koji se to kurac dešava, sa ostavkom i novom načelnicom, obiđem podosta kancelarija svi ljubazni priupitam nešto o Jeli i ovoj novoj Šmiljani, ono svi k'o na saslušanju, šta ja sve sazna.

Dakle negde pred poslednje lokalne izborima pojavi se u opštini nekakav tip Šmiroslav doš'o negde sa Crnog brda ima neke fabrike stočne hrane, farme, mesnice... Sonta, Sombor ... Nemcić se preziva ili tako nekako vuče na švabe... preko njega distribuirali, opštinari u predizbornoj kampanji iz budžeta platili,  nekakvu užeglu svinjsku mast i delili po ciganskom naselju u rinfuzi, bilo masti i po kesama i po šerpama i po prašini, tuklo celo cigansko naselje tri meseca leba, masti i aleve paprike, omastili se u 3LPM... po dobijenim izborima uđe taj tip u šemu i pod kožu lokalnim frikovima tu polutke, tu prase pred Božić, tu jagnje za slavu i vrhunac inicira čovek i organizova svakodnevni u po bela dana za vreme doručka ŠVARGL'  PARTY... Tu smo, o čemu se tu radi... 


Šmiroslav natrpa u gepek: švargle, krvavice, čvaraka, debrecinera, slanine, urki, kobasica, kavurme... i pravac opština dočeka ga kočijaš Gazdin, onaj što očas izgubi stan u kladionici, natovare se pa uz stepenice onda desno pa prva vrata levo, unutra sekretarica k'o skretničarka nekada šalje kompoziciju levo ka Gazdinom kabitenu i hastalu, nekada desno ka Gazmenikovom kabinetu i hastalu... trči pomoćno osoblje po bela leba, po salatu: mladi luk, turšiju, kisele krastavce,  glavice kiselog kupusa, beli luk, kapulu... vade se noževi iz džepova, i piči brale krkaj i ožderavaj se, oblokavaju se poneki koji vole i smeju,  dok u nesvest neko ne padne, kad popada prvi ešalon Ž-B-M-S-G nastupaju podguzne muve i pacovi pokupe i mrvice... pričaju da je jedan nesretnik pojeo i masan papir u kome su bili čvarci, jedva ga spasili izvadili iz njega papira mogo bi Vojvoda ot Hag odbranu na njega napisati i još bi 'artije ostalo... tako to danima, mesecima, godinama dok ne lezi vraže, sjebo se Gazdi tratur, otiš'o mu šlauh u 3LPM, dala mu se švargla i  krvavica na zlo, a  sad svinjsku mast pomešanu sa nekim travkama  koristi za mazanje prkna,  pa sad svi iz solidarnosti više ne krkaju u kabinetima, nego kući što im Šmiroslav distribuira. 


Tek tako ti  lik, Šmiroslav preko polutki, pečenki i ŠVARGLA PARTY, onako kako to Gazda reče novinaru Press – a sve sa konkursom, smesti svoju Šmiljanu da radi u opštinskoj administraciji, državni ispit za lovu odradio Grabikus, sad da li je Šmiljana još nečim platila?... i vidi sad đe će, za načelnika jeboteee, prava načelnica u 3LPM... dakle poštovani moji, svi oni apatinci koji ne možete zaposliti svoje, vi lepo organizujte nekakav party, čujem da su se i  ovi prekrkali u kućnoj radinosti i traturi im progorili od krkanja švargli i ostalih svinjarija i oni prešli na podmazivanje prkna sa svinjskom mašću sos travke, moglo bi možda: diet party, voće party, povrće party, voda party... šta ja tu lupetam kakvo voće, i povrće, i dijete, i voda, i... organizujte vi njima VIAGRA PARTY, navukli su se na vijagru k'o krmača na masnu torbu.


PS   Zahvaljujem se mom drugaru V.K., koji mi je dao inspiraciju za ovaj tekst, zajedno smo došli i do naslova, a on je do informacija o švarglama i ostalim došao u razgovoru sa M.Š., i njemu se ovim putem zahvaljujem sve sa šifrom ''Kako mi Laufer javlja!'', svaka sličnost sa likovima iz našeg okruženja je namerna.

                                                Mirko S. Vraneš
  

Нема коментара:

Постави коментар