недеља, 15. мај 2011.

1. ДЕО: ЗАШТО?

СУЈЕТА?
 ИЛИТИ
 СВЕ МОРА БИТИ 
ПОД КОНТРОЛОМ!


''Lako je završiti sa tiraninom, ubijete tiranina i njegove doglavnike, ali je teško ubiti tiranina u sebi. Jer je od tiranske vlasti duša ogrubela. Pod tiranskom vlašću najveći broj ljudi nije ništa loše uradio, ali su njihove duše, kao duše svedoka i žrtava tiranije, ogrubele. I mnogo vremena je potrebno da se one pročiste.'' –  Monteskje

          Човек често уради нешто по чему буде препознатљив па било то неко добро или неко зло изашло из његове ''кухиње''. Приредбе, манифестације, догађаји ... су места где се људи срећу захваљујући неком или некима који су то осмислили, ако је догађај успешан онда га сви својатају чак га и копирају, а ако није за ништа онда критикују иницијатора и измишљача тог догађаја.
        Елем да прозборим мало о манифестацији која је настала сасвим случајно а опстала захваљујући интересовању народа ... чак доживела и своју Copy – Pasre варијанту, оће рећи оригинал дочекао да има копију по многима и фалсификат, дакле реч је о оригиналу намерно названом  ''Лички вишебој'': 

Текст настао за потребе отварања отварања Музеја спорта у Апатину 2008. године.

КАКО ЈЕ НАСТАО ''ЛИЧКИ ВИШЕБОЈ''

Десило се да неколицина ентузијаста и заљубљеника у Апатин има прилику почетком 2001. године, након демократизације Апатина и изласка из система за све се пита један ''човек'', да осмисли и реализује програм ''РИБАРСКИХ ВЕЧЕРИ''. Анкетирањем грађана Апатина закључено је да је вишегодишњи устаљени програм ове манифестације превазиђен те је осмишљен нови концепт летњег фестивала забаве и весеља који је трајао од 28. јуна до 25. августа.

Како су у оквиру програма ''АПАТИНСКИХ РИБАРСКИХ ВЕЧЕРИ'' припадници сваког народа, националне мањине и ентитета по географском пореклу добили прилику да организују манифестацију која њима највише одговара на састанку организационог одбора на предлог Предрага  Цвјетићанина речима: '' И ми личани, којих је 'фала Богу највише у Апатину требамо имати нашу манифестацију, која би одговарала обичајима из старог завичаја – Лике, например такмичење у бацању камена са рамена и слично...'', родила се идеја о манифестацији ... Није требало много  да се присутни разумеју  и знају шта теба урадити, након неколико дана Мирко Вранеш је направио предлог манифестације.

Датум одржавање је узет да буде субота у којој седмици пада 27. јули ''ДАН УСТАНКА СРБА – ЛИЧАНА 1941. ПРОТИВ УСТАШКОГ ТЕРОРА'', тако да је ''1. ЛИЧКИ ВИШЕБОЈ'' одржан 28. јула 2001. године на Дунаву код мотела ''Турист'' уз учешће 9 екипа и сва обележја која чине српски народ: српске тробојке, присуство свештеника и његов благослов, свечаних песама БОЖЕ ПРАВДЕ (касније прихваћене и враћене да буде поново химна Србије), МАРШ НА ДРИНУ  и  химне вишебоја НЕМА РАЈА БЕЗ РОДНОГА КРАЈА. 
...


 Од самог почетка манифестација ''Лички вишебој'' је успевала да буде изнад политичарења, странчарења ... и утицаја локалних политичара, било је покушаја да се наш Вишебој претвори у политичку причу и прћију неког од свепитајућих и свеприсутних локалних политичара ... тешко је било функционисати а да ниси ничија, да си само свој, а да сви мисле да си њихов ... права циркуска дисциплина ходање по жици ... и тако све до јуна прошле године, када је дошло до једностраног прекида сарадње са стране локалне самоуправе из разлога сујете једног ''човека'' који сматра да баш ама баш све треба да буде под његовом контролом, и да све мора бити одржавано на ''његовој'' бањи ... погађате ради се о председнику општине Апатин Смиљанић Живораду ... одлучио чова, из разлога ''крађе и злоупотребе и нетранспарентности и ...'' са стране организатора Вишебоја, да узме ствар у своје руке и осмислио ''1. Личку олимпијаду'', остало је историја сад дал' за дику ил' за бруку време ће рећи свој суд ...




Текст настао за потребе информисања учесника ''10. Личког вишебоја'' и јавности у Апатину 04.09.2010. године.

ЗАШТО ?

(''10. Лички Вишебој'   и ''1. Личка Олимпијада'')

  1. ''10.Лички Вишебој'' је организовало удружење грађана без икакве финансијске и било које друге помоћи са стране СО Апатин, уз много подметања и онемогућавања са стране представника локалне ВЛАСТИ да се манифестација УОПШТЕ И ОДРЖИ. До сада је организатор ''Личког Вишебоја'' подносио финансијске извештаје о утрошеним средствима добијеним из Буџета СО Апатин (да ли је  још које удружење или организатор подносио финансијске извештаје о наменски утрошеним средствима добијеним из Буџета СО) а надзор над тим средствима и ваљаност извештаја је била дужност и  обавеза СО Апатин или такозваног Организационог Одбора ''Личког Вишебоја'' који је од 2005. године до 2009. године именовало општинско веће,  зна се да тако именовани чланови ОО нису одржали ни један састанак – шта је радио председник ОО ? Како ове године општина ни на који начин није помогла организацију ''10. Личког Вишебоја'' извештаја упућеног општини неће ни бити.
Али зато мора бити сачињен детаљан извештај о утрошеним средствима за ''1. Личку Олимпијаду'' и тај извештај би требало да буде на дневном реду  седнице СО Апатин. По потреби могу бити упоређени овогодишњи трошкови за организовање ове две манифестације.

  1. Да ли Апатин мора да има две манифестације исте форме и садржаја, ко то потенцира и зашто ? Oвакав поступак доводи до доподеле међу становницима општине Апатин, поделе око ствари где поделе не може и не сме бити. Зашто се грађани Апатина деле на подобне ако су уз Власт и неподобне ако покушавају нешто самостално да ураде и не желе експонирање политике и политичара на својој манифестацији или догађају. Залажемо се за сабирање и множење а не за делење и одузимање.

  1. Како је ове године организатор ''10. Личког вишебоја'' морао тражити дозволу и платити заузеће јавне површине (400 метара квадратних = 4.720,00 дин. + административна такса за захтев 580,00 дин.) да ли је то пракса да сви организатори јавних скупова, приредби, догађаја ... да ли сви плаћају ову надокнаду ? Исто важи и за електро прикључак где је трошак вишестуко већи ( административна такса 580,00 динара, такса за ел.енергетску сагласност 13.381,51 дин., мерење уземљења и прикључења 4.000,00 дин., изјава о исправности ел.инсталације 4.000,00 дин. извођење ел. радова 30.000,00 дин., коришћење разводне кутије и ел. кабла 6.000,00 дин.)  . Као и средства за кошење траве, уређење борилишта ( 3.200,00 дин. кошење траве, 2.000,00 дин. куповина стожине...) и чишћење терена и околине након одржане манифесзтације...

  1. Како је могуће да локална ТВ кућа коју финансирају грађани општоине Апатин преко Буџета ни један секунд не посвети ''10. Личком Вишебоју'' манифестацији која је окупила више хиљада грађана, неупоредиво више него ''1. Личка олимпијада'', за информације о припреми Олимпијаде и одржавању  било је десетине сати ТВ програма... Дана 07.08.2010. по уреднику или налогодавцу уређивачке политике локалне ТВ станице главна вест у општини Апатин је била изложба расних паса која је одржана на теренима Бање ''Јунаковић'' ни речи о Вишебоју, какав осећај су те вечери и наредног дана имали гледаоци, учесници и организатори те ТВ станице који су били на Вишебоју а о њима и догађају којем су присустовали ни речи ... ако су пси битнији од нашег народа што бар не направимо азил за псе и решимо се трошкова изазваних уједима и штетама нанетих од тих несретних  паса... Нови Глас Комуне иста ствар, финансира се из Буџета општине Апатин о Вишебоју ни речи а о Олимпијади странице и странице.

  1. Треба бити реалан и закључити да је општина подржавала одржавање ''Личког Вишебоја'' све док организатори из по њима оправданих разлога и примедби такмичара и посетиоца – гледалаца, нису одлучили да се Вишебој врати у Апатин, бања није место и није више било услова за одржавање манифестације тог типа (скученост терена, немогућност посматрања такмичара већег броја гледалаца,  закрченост околине и започети грађевински радови, лоша угоститељска услуга, удаљеност од Апатина и немогућност доласка старије популације и скоро целодневни боравак на бањи, немогућност активног суделовања угостиеља са својом понудом, проблеми са продајом сувенира, проблеми са печењем јагњади ... и сталне жалбе како бања губи на заради када се организује Вишебој јер се не наплаћује улаз на базене...) зар баш све мора да се одржава на бањи ... или је основни разлог за овакво стање и организовање две манифестације истог профила у размаку од три недеље  повређена сујета појединца или појединаца који су се препознали и били погођени натписима у ''Апатинским новинама'' од стране главног ''кривца'' за функционисае Вишебоја, сујета појединаца је прорадила као реакција на писања Мирка Вранеша, и то је све се чини пуна истина и разлог оваквог понашања појединаца из локалне власти, посебно председника општине др Живорада Смиљанића према Вишебоју, све ово личи не на сукоб две концепције и две манифестације него на обрачун Смиљанића са  Вранешом.
...

        Ова ситуација је побудила интересовање код Апатинаца, учесника, медија  ... свако имао неку своју истину за предочити и ''аргументовано'' је бранити, нас организаторе ''Личког вишебоја'' искрено радује активност ''Апатинских новина'' по овом питању и најављена анкета у оквиру следећег 54. броја, ево обраћање путем мејла и молба за сарадњу по питању разјашњавања новонастале ситуације, две исте манифестације, ЗАШТО ?:


Saturday, May 14, 2011 2:48 AM

From:


Свим странкама и удружењима општине Апатин

Поштовани,

Наредни 54. број „Апатинских новина“ имаће за тему броја:

Требају ли нам у ово време две идентичне манифестације ''Лички вишебој'' и ''Личка олимпијада'' ?

        На основу силних реаговања грађана да су времена веома тешка и да није моменат за расипање новца, а и на захтев великог броја читалаца, одлучили смо да нам то буде тема следећег броја. Стога вас молимо да нам пошаљете свој коментар и виђење ваше странке или удружења поводом паралелне огранизације две у потпуности исте градске манифестација.

        Питања наших читалаца су углавном ишла у смеру:
Зашто је након девет година ''Личког вишебоја'' од стране општине прекинута помоћ овој традицијоналној манифестацији која је великим делом почела сама да се финансира и постала апатински бренд, и организована друга, на рачун буџета где су грађани плаћали учешће и гозбу за многобројне такмичаре и госте?
Да ли је јавности презентовано колико је коштала прошлогодишња ''Личка олимпијада'' и ко је донео одлуку да комплетна манифестација иде на терет општинских пара?

Молимо вас да у овом смеру дате своје одговоре и на тај начин допринесете да се читаоци ''Апатинских новина'' што боље информишу. У нади да ће те нам изаћи у сусрет, срдачан поздрав,
                                                               
Јован Бањац
          
ОТВОРИТЕ ОЧИ САЗНАЈТЕ ИСТИНУ !!!
СВЕ ШТО ЈЕ ВЕЗАНО ЗА ЗБИВАЊА У ВАШОЈ ОПШТИНИ МОЖЕТЕ САЗНАТИ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ, ПОСЕТИТЕ САЈТ:




        Какав ће одговор, ако га уопште и буде, уследити од обраћенима са стране ''Апатинских новина'' видећемо, искрено се надам да ће сви нешто рећи, па макар се неком и замерили, знам да неки неће ништа рећи јер не вреди им се замерати Газди, што би они износили своје гаће на ветрометину тамо због неких ствари које се њих не тичу, шта би они уопште имали рећи по овом питању када упорно ћуте по свим питањима од којих су нека попут економдске ситуације и незапослености грађана наше општине морате признати пуно битнија него СКОК У ВИС ИЗ МЕСТА или БАЦАЊЕ КАМЕНА СА РАМЕНА ...


Аутор блога и поносни ''проналазач'' Вишебоја: Мирко С. Вранеш

Нема коментара:

Постави коментар