понедељак, 16. мај 2011.

9. ДЕО – БИЛО ЈЕДНОМ ЈЕДНО БРОДОГРАДИЛИШТЕ ...

ДУНАВ, АПАТИН, 
БРОДОГРАДАЊА ... ?


        ''Најбољи начин да брзо постанеш богат, у Србији, јесте да постанеш министар !'' - Rodolphe Archibald Reiss

        Na ovom mestu u ''Apatinskim hronikama'' potrudih se da svojim rečima u osam nastavaka pojasnim neke stvari i iznesem moje stavove vezane za apatinsko brodogradilište. Da li sam uspeo ? Jesam, ustalasala se nešto malo ova naša ustajala žabokrečina, retko ko išta smede reći o ovoj tabu temi, kako predsednik opštine Živorad Smiljanić i njegovi najbliži saradnici nemadoše stav, tako da svi misle da se o ovoj temi ne sme ni pisati ni govoriti, autocenzura je čudo u 3LPM ... Dakle šta se izdešavalo od 8. nastavka postavljenog na blog za Dan Evrope (nedelja, 9. maj 2011. godine) ... neki entuzijasti koji su kao hteli da zajedno talasamo iznenadno u trenutku prosvetljenja shvatili da im je bolje ćutati, ja nastavio sa prikupljanjem podataka i našao baš svega i svačega ... ne bi sada o ovoj temi, da vas neiznenadim ko pre neki dan jednog viđenijog socijalistu kad mu onako u ''poverenju'' saopštih da u ponedeljak (16. maj) njegov predsednik potpisuje ''pakt'' sa Dinkićem o regionalizaciji i to pred vratima lokalnog parlamenta, ja bi' to pre nazvao formiranje orkestra gde Dinkić svira gitaru, Palma – žirafu ... a Žile po običaju svira kurcu, ubi me danas isti taj socijalopata porukama i zivkanjem, sve se pita: ''Kako si ti to znao, a ja njegova desna ruka pa nisam imao pujma ?'', sad mu je valjda jasno da mu nije ni ruka, ni noga, nego levo mudo (svakako mislim na njegov odnos sa svojim predsednikom), od sada ću mu svaku sličnu informaciju naplaćivati, da čovek bude u toku i da mu nepada rejting u međusobnim kontaktima sa dupeuvlakačima kakav i sam jeste.

        Elem, putem telefona nazovem ja stečajnog upravnika, ispričamo se sve onako ljubazno i zvanično, čak mu poželim da izgubi sav posao u Apatinu (vezano za stečajeve) ... čovek se grohotom nasmeja uz komentar: ''Kamo lepe sreće, ali ovo je Srbija i biće ovde sve više posla za stečajne upravnike.'', šta da vam kažem obratim mu se potom mejlom za podatak vezan za prava i obaveze akcionara – ''vlasnika'' brodogradilišta, dogovorili se i čovek odgovorio:    


Monday, May 16, 2011 6:03 AM

Poštovani,
Na osnovu današnjeg telefonskog razgovora molim vas da mi dostavite podatak kojim članom Zakona o stečaju su definisane obaveze i prava malih deoničara - akcionara.
Pozdrav.
Mirko VRANEŠ
---------------------------------------------------------------------

Monday, May 16, 2011 10:29 AM

            Poštovani,
Tražene podatke možete pronaći u ZAKONU O STEČAJU, Poglavlje IX. UNOVČENJE I DEOBA STEČAJNE MASE, NAMIRENJE I ZAKLJUČENJE STEČAJNOG POSTUPKA,  Postupanje sa viškom deobne mase  Član 147. stav 1.
Pozdrav.
Predrag Ljubović
---------------------------------------------------------------------

        Šta ću gde ću na internet skinem zakon o stečaju i evo tog spasonosnog člana za nas sve ''vlasnike'' ima da se obogatimo svi skupa u 3LPM:

"Službeni glasnik RS", broj 104/2009

Z A K O N
O STEČAJU

IX. UNOVČENJE I DEOBA STEČAJNE MASE, NAMIRENJE I
ZAKLJUČENJE STEČAJNOG POSTUPKA

Postupanje sa viškom deobne mase
Član 147.

U slučaju da se u postupku deobe, pre završne deobe ili u završnoj deobi,mogu u punom iznosu namiriti potraživanja stečajnih poverilaca, stečajni upravnik je dužan da preostali višak deobne mase raspodeli imaocima udela ili akcija u privrednom društvu, u skladu sa pravilima postupka likvidacije.

Višak deobne mase u delu koji je srazmeran učešću društvenog kapitala uukupnom kapitalu stečajnog dužnika uplaćuje se na račun budžeta Republike Srbije iraspoređuje se u skladu sa zakonom kojim se uređuje privatizacija.

Na obrazloženi predlog stečajnog upravnika stečajni sudija može donetirešenje o raspodeli sredstava iz st. 1. i 2. ovog člana i pre isplate stečajnih poverilacaako se nesumnjivo utvrdi da se iz raspoloživih novčanih sredstava (postojeće deobnemase) svi stečajni poverioci mogu namiriti u celosti, sa pripadajućim kamatama uskladu sa ovim zakonom.




        Ideja mi bila da obavestim narod šta se dešava sa apatinskim brodogradilištem, da pokušam nešto da spasem, koji sam ja nepopravljivi optimista … pomogli nesebično apatinski novinari, dopisnici Blica, Dnevnika,  Pressa ... (evo šta kaže o brodogradilištu Jaca Miljuš i  današnji Presss:
http://www.pressonline.rs/sr/vesti/Vojvodina/story/161264/%E2%80%9EMK+grupa%22+i+holandski+%E2%80%9EPiters+%C5%A1ipjards%22+ho%C4%87e+da+kupe+Brodogradili%C5%A1te+Apatin.html ) akcija se nastavlja sutra u utorak (17. maj) organizujem sastanak Udruženih malih deoničara u prostorijama Veća sindikata sa početkom u 18:00 časova. E, baš da vidim ko sme doći da vidi i čuje šta će im biti od firme, ili sve njih zabole uvo i čekaju penziju ili hiljade novih radnih mesta u RTC – u, u Velnes centru, ili će da slažu kegle u kuglani kad se automatika sjebe ili je miševi ''pojedu''. U svakom slučaju ja sam svoje učinio, a, ko nije njegov problem. Možda vam neko odgovori preko Sistema48 tamo možete ilegalno da onako junački priupitate: ''Š'a  imaaa ?''.

        Laku noć brodograditelji i laku noć Apatine.



                                                              Mirko S. Vraneš

Нема коментара:

Постави коментар