уторак, 21. јун 2011.

СВЕ НА ТУМБЕ ...

''НИСАМ СЕ СНАШ'О !''...''Онај ко се сматра мудрим, о, небеса, је велика будала.'' - Voltaire - François Marie Arouet

        Тешко је у Србији последњих двадесетак и кусур година чути неку мудру од неког мудрог и разборитог човека, а, још теже је чути неки добар виц, којих је некада било на пратек и све прштало од зајебанције. Шта се дешава? У насталим смутним, и транзиционим, и лоповским, и злочиначким, и јебе луд збуњеног временима, и временима када фукаре и олош коло воде, није се снаш'о онај најобичнији духовит свет, којем је било довољно да има где да преспава, шта да поједе, понекад понешто и да пијуцне,  да је запослен, за Нову годину да смаже сарму, за Први мај да глоцне коју коску од печеног прасета или јагњета, да свако јутро пет пута седнично одлази на посао, и да деци прича како ваља бити вредан и поштен, и да дочека поштено зарађену пензију, и кад умре да га до вечне куће испрати море уплаканог света јер је био добар човек, и тада у та времена нормалног живота и релативне безбрижности сви су били добри, а, за лошег и лопину  се знало рећи да је смрад и битанга а не као сад што се вели: ''Алај је овај сналажљив, у 3ЛПМ.''

        У свакодневници и садашњем мору лоших вести и жалопојки из уста истог тог доброг света који се није снаш'о, и који сад к'о овце служе овим сада ''сналажљивим'' за шишање, чисто ме сунце огреје кад чујем неку добру шалу или виц, и ево да вам пренесем нешто што по мени осликава ових претходних две деценије и више кад се нормалан свет није прештелов'о, оће рећи није ''снаш'о''.

        У некој кафанчини, у варошици надомак престолног града, држи говор, онако добро утучен у јефтину брљу, један Циганин, све диг'о прст у небо и вели: ''Некад се браћо Срби и остали у овој нашој Србији знало ко шта ради; Срби су водили политику, Шиптари су правили баклаву, а ми Цигани смо крали. Сад се ништа више не зна, почели Шиптари да воде политику, Срби да краду, а јебемли га ... ми Цигани не знамо да правимо баклаву.''        Тешко да ће скоро ствари доћи на своје место, почео се бавити баш свако свачим и нема ту среће ни леба ... некад се бар знало ко лаже, ко краде, а ко баклаве прави.

                                                                Мирко С. Вранеш

         

Нема коментара:

Постави коментар