недеља, 26. јун 2011.






''Umetnost medicine se sastoji od zabavljanja pacijenta dok priroda leči bolest.'' - Voltaire - François Marie Arouet

Slučajno poznajem jednog lekara koji je obožavalac i umetnina, i umjetnina, i kamenih skulptura, i bronzanih kipova, i Konjovićevih slika, i ... nekim pukim slučajem isti taj se bavi i politikom, po sopstvenom priznanju skoro četrdesetak godina, sad da li slučajno ili namerno godinama obavlja i gomilu funkcija (ne mislim tu na životne funkcije k'o što su disanje, ždranje i sranje) postavljaju ga ili se sam postavlja na sve nemoguće i moguće položaje (za koje po pravilu uvek ide debela nadoknada) ... dakle čova ima dobra primanja godinama i ajde de da se bavi kolekcionarstvom pa da za svoj groš i trošak kupuje umetnine ajde de – de, ali taj Baja već godinama ''krcka'' narodnu lovu za svoju ljubav prema ..., sad da li za ljubav prema umjetninama i umetninama ili ljubav prema pranju love kroz ove ''umetničke'' transakcije ko će ga znati, nadam se da će kod smene vlasti na lokalu  nekome pasti na pamet da se pozabavi i finansijskim transakcijama i tokovima novca koje ovaj ''mecena'' uradi, trag svakako postoji i daleko je on od um(j)etničkog. Poslednjih godina isti je opsednut bronzom pa tu i ''N(Ž)ika'', i ''Devojka sa krčagom'', i ''Lebdeći Tesla'' ... u nedostatku bronze dobar je i rostfraj (prokron) i umetnička instalacija ''Čaplja'' ... sve se pitam ima li tu kraja, znam da ima kada njega turimo u bronzu i ''Putem bez povratka'' do ''Špajzera'' ...


           Na blogu sam, vas već ''smarao'' sa informacijama o um(j)etninama i ... šta da vam pričam evo uređen je i plac, udareni kočići, za Teslu ... sve nešto mislim da neđe nađem glogov kolac pa da ga udarim apatinskom ''meceni'' ... sve bi to možda i bilo OK da je ovaj lokalni ''vrač'' usamljen i da samo on obožava um(j)etnine i bronzu, kad kurac Braco evo ga i neki tamo farmaceuti iz Beograda u uništenoj ''Galenici'' se navukli na istu ''ljubav'' sad da li prema umetničkim lepotama ili prema lepotama koji donosi novac od provizije videće se.

Evo šta prenosi portal B92 o Galeničarima, i livnicama, i bronzi,  i muzejima, i ...:   



Galenika dala 1 mil. € za skulpture


Beograd''Galenika" je krajem 2009. i početkom 2010. godine potrošila neverovatnih 1,1 milion evra na kupovinu 11 umetničkih skulptura koje krase krug ove fabrike.Zanimljivo je da dok se, sada već bivši, menadžment ''Galenike" bavio kupovinom skupih umetnina, Narodni muzej u Beogradu tokom cele 2010. nije imao novca da otkupi nijedno vajarsko delo, navodi Press.

  Izrada i livenje 11 skulptura povereni su umetničkoj livnici „Braća Jeremić" iz Vrčina, a narudžbine je potpisao direktor ''Galenike" Nenad Ognjenović. Tako je ''Galenika", u junu 2009. godine za izradu, livenje, obradu, poliranje, patiniranje i završnu izradu dve skulpture – ''Hipokrat" i ''Higija", obe visoke tri metra, odrešila kesu za čak 280.000 evra. Mesec dana pre toga, ''Galenika" se obavezala da plati i skulpturu ''Mislilac" oko 30.000 evra. Sve tri skulpture rađene su po preporuci akademskog vajara Svetomira Radovića, koji je poznat i po izradi idejnog rešenja obeliska ''Večna vatra" na Ušću, postavljenog svojevremeno u znak sećanja na otpor NATO agresiji.

           Već u januaru 2010. ''Galenika" je poručila još četiri skulpture: od toga dve – ''Devojka sa vencem" i ''Rimljanka", takođe vajara Radovića, i skulpture ''Beli anđeo" i ''Sveti Sava", dela vajara Miodraga Živkovića. Za njih je ukupno dato više od pola miliona evra, odnosno ravno 542.966 evra.

            Radnici ''Galenike", koji su Pressu i dostavili račune za ove skulpture, kažu da tu nije kraj, pa tvrde da se novac proćerdao i na još četiri vajarska dela. Za skulpturu ''Balerina" ''Galenika" je dala oko 28.000 evra, isto kao i za skulpturu ''Devojka sa lirom", dok je za dve skulpture ''Vestelinka" i ''Majka sa detetom" plaćeno 224.000 evra.

            Kada se sve to sabere, dolazi se do neshvatljive činjenice da je za manje od godinu dana iz fabrike lekova otišlo na umetničke skulpture više od milion evra.Izvršni direktor livnice ''Braća Jeremić" Gordan Radenković tvrdi da jedna skulptura košta od 80.000 do 100.000 evra bruto, u zavisnosti od zahtevnosti izrade. "Logično je što su skulpture rađene kod nas jer u ovom delu Evrope jedino mi i jedna livnica iz Zagreba možemo da odgovorimo zadatku. Nas preporučuju vajari i upravo su oni ti koji sugerišu gde da se izradi određeno umetničko delo. Sa oba autora dugo sarađujemo", kaže Radenković.

    U Narodnom muzeju u Beogradu rekli su da obogaćuju svoje zbirke poklonima, arheološkim iskopavanjima i otkupima, ali da nemaju toliko para kao „Galenika" da kupuju vajarska dela. "Veliki broj faktora utiče na izbor kulturnih dobara kojima će biti obogaćen fond Narodnog muzeja. Jedan od nama izuzetno važnih načina razvoja zbirki su pokloni darodavaca, koji zavređuju posebnu zahvalnost. Sticajem svih okolnosti tokom 2010. godine Narodni muzej nije otkupio nijednu skulpturu", kaže Gordana Grabež, zadužena za odnose sa javnošću u Narodnom muzeju.

Komentari:

Livnica "Braća Jeremić"? Nisu li to oni što su onomad prodavali širom Srbije za 1000+ Eur modele tornja na Avali u "sklopu akcije sakupljanja para za izgradnju tornja" i nisu li to oni što su sa mnogim lokalnim samoupravama ugovarali izradu lepih, nepotrebnih i extra skupih livenih tabli za nazive škola itd. pod određenim zanimljivim uslovima. Mislim da je ovo vrh ludila u ovoj zemlji. Ako ih sve u paketu ne pohapse onda će to da znači da i dalje mogu na ovakve jeftine fore da nas prave idiotima, neverovatno.
(Saša, 25. jun 2011 21:32)

Postavlja se pitanje:
1.Da li su ti nasi a svetski vajari po zaradama, prijavili toliki prihod .
2.Da li su slucajno platili porez na dohodak.
3.Da li je doticnom direktoru isplacena provizija u umetnickim delima ili u kesu.
 (neba, 25. jun 2011 17:05)

Za ove radove se ne moze reci da su umetnicki, ovo je ordinarni kic, koji ova dvojica ubacuju kroz namestene vajarske konkurse a sada su krenuli sa naduvanim racunima. Takodje, je naduvan racun za livenje ovih bronzi raspitajte se kod livaca u Smederevu (npr. u livnici Kuzmanovic) koliko kosta ovaj format.
(mile, 25. jun 2011 08:40)
opa bato..
Hajde da vidimo ko su ti sto su izlili te skupture, ko je jos iz SPS-a znao za ovo itd itd...
(NemanjaBB, 25. jun 2011 01:45)

Ocekujem hapsenja i povracaj novca!
(Galaktus, 25. jun 2011 01:29)
        PS  Svaka sličnost između ''obožavaoca'' um(j)etnina iz Apatina i Beograda je slučajna, sad što je livnica ista, i provizija slična šta se tu može, jedina sličnost je očigledna da i lekar i farmaceuti umesto da se bave zdravljem naroda i ovaj naš i oni tamo u prestonici se bave ... sve vuče na pranje love, i čudi da se sve radi pod okriljem firme i opštine koju osnova i nadzire državni aparat, a tamo im kriv privatni sektor i .... Sad ko je tu ko, i ko koga zajebava, i ko lije a ko lovu pere, pojma nemam samo znam da ovi iz ''Galenike'' nisu normalni a ovaj ''naš'' šta da vam pričam pa valjda i sami znate.


                                                            Mirko S. Vraneš

Нема коментара:

Постави коментар