понедељак, 16. септембар 2013.

EVO NAMA OPET CIRKUSA OKO SAMODOPRINOSA!



1% IZ DŽEPA NARODA,
A 0,5 % JE SASVIM DOVOLJNO KADA BI SE RACIONALNO I NAMENSKI TROŠILO ...


''Naši političari su upropastili sve šta su mogli. I na taj način su dokazali da mogu sve!'' aforizam, autor Rade Jovanović

Onomad došla krizna vremena, ničim izazvani rat, pa počeli narod u Apatinu da sahranjuju u čaršavima sve bez sanduka, čak bila inicijativa za renta mrtvački sanduk za jednokratnu upotrebu sa otvorivim dnom da se onako upokojeni lepo opreme i iznesu a nad rakom povuče šiber i leš bup u raku ... kažu da su i genijalnog Mocarta tako skrkali u zajedničku raku za sirotinju ... setih se kako ono radnici brodogradilišta kupovali jeftine cipele u Trstu kad su iz Pule i Rijeki hrlili na ''dobrovoljno davanje'' krvi u Italiju, za novac naravno, krv je u demokratiji uvek bila na dobroj ceni, pa kod prve kiše im pootpadali kartonski đonovi jer su cipele bile namenjene pokojnicima za jednokratnu upotrebu. Elem, da bi se izbegla bruka da narod u čaršavima završava uveden samodoprinos za sahranjivanje, bilo tu svašta i nagli priliv starih u ''goste'' familiji pa kad geknu a ono o trošku samodoprinosa sve onako svečano opremljeni odu u svoju večnu kuću ...   Ko je uopšte mogao naslutiti da će ova krizna vremena obuhvatiti gotovo već 25 godina, da će se ovako otegnuti i potrajati ... kraj krizi i besparici se i nenaslućuje niti vidi, nigde svetla na kraju tunela, a tunel dugačak u 3LPM i još duži. Treća po redu sednica Saveta apatinske Mesne zajednice održana je u četvrtak, 12. septembra, u prostorijama Mesne zajednice, sa početkom u 13 časova, gde je između ostalog bilo reči i o pokretanju inicijative za uvođenje mesnog samodoprinosa od 1% za period od 01.01.2014. do 31.12.2023. godine. U svetlu ''najnovije'' krize i besparice koja je u Apatinu evidenta zalažem se za stopu samodoprinosa od 0,5% i da se prikupljen sredstva solidarno dele u odnosu 70% prema 30% u korist mrtvih, jer sva je prilika da će ovih sve više i više biti a onih prvorođenih sve manje i manje, pobeže sav mlad svet iz ''grada budućnosti'', jadni li smo li ga nema tu ni G od grada, sve više ličimo na neko seoce, ni od budućnosti.
Misterija ili tajna je, na koji se način i za šta troše sredstva samodoprinosa ... inače naš samodoprinos od 1% po odluci je namenjen za sahranjivanje i pomoć za prvorođeno dete tako da u tome možda leži misterioznost i tajnovitost trošenja sredstava, jer život počinje i završava svetom tajnom rođenja i smrti, te mu i ovo u nas trošenje sredstava ispade k'o sveta tajna  ... do sad niko nije podneo izveštaj koliko je sredstava prikupljeno, na godišnjem nivou, ni koliko je sa budžetskog računa SO Apatin prebačeno na račun MZ Apatin, pisao ja tu nešto o zloupotrebama i nenamenskom trošenju sredstava, čak i krivičnu onako javno podneo, podsetite se na:
Bilo bi normalno, a i  trebalo bi da finansijski izveštaj sve onako analitički obrazložen bude prezentiran onima od kojih se novac uzima, pardon koji novac daju, ipak je u pitanju samodoprinos i slobodna volja građana da solidarno daju svoj novac za nešto što je po njima bitno ... Sve se pitam gde nestade solidarnost u trošenju ovih sredstava, i gde tu racionalno ponašanje, iako MZ Apatin nema ni jednu funkciju iz domena komunalnih i drugih javnih delatnosti važnih za život građana ipak se tu ''uhlebio'' popriličan broj uposlenika sa ne baš tako zanemarivim platama, tu su se nakalemili na sredstva prikupljena samidoprinosom pored po liniji i vezi ''neophodno'' uposlenih i članovi saveta MZ sve sa predsednikom i komisijama koji kao nešto odlučuju i sastanče, pa tu neke apanaže i nadoknade pa zar i oni kao najsavesniji deo stanovništva ne bi trebali to da rade onako volonterski i sve solidarno bez nadoknade pa to i jesu solidarna sredtva ... Koliko posla u MZ Apatin ima bilo bi sasvim dovoljno da je sekretar MZ profesionalac i jedini zaposleni a da se operativni poslovi povere Direkciji za izgradnju Apatin, sekretara da smeste u jednu od inače praznih prostorija Direkcije a prostor u kome je sada MZ sve opremljen sa frižiderom i TV – om da se izda ili proda pa evo višegodišnje plate sekretaru ... Kako je predsednik Saveta MZ Apatin, u podeli političkog dogovorenog kolača, prvi čovek lokalnog SNS-a evo i tu tračak nade da će on kao predstavnik onih koji su za transparetnost, javnost u radu, otrkrivanja svih vrsta zloupotreba, za uvođenje reda naročito u javne finansije tu i moja nada da će se nešto učiniti, da će isti pokrenuti onako kako on već odgovorno zna, da se građanstvu saopšti gde odeše novci, koliko ih se prikupilo, koliko završilo na računu MZ Apatin, koliko ode za plate uposlenih, koliko ode za nadoknade članova Saveta i Komisija, a i da proveri navode iz krivične prijave pa da pogura da se pravda zadovolji i krivci, ako ih ima, adekvatno kazne.

''Vođa, pre nego stupi na funkciju, je čovek iz naroda. A posle... nije više čovek.'' – aforizam, autor Vasil Tolevski

Elem, ne zna se ništa o sredstvima iz samodoprinosa  ali jedno je očigledno da naše groblje liči na disko klub sa početka osamdesetih godina prošlog veka, tu osvetlenje i ozvučenje pa još i pride video nadzor, retko se ko u svetu i šire može pohvaliti sa hajtek grobljem kakvo je u nas, gradom kruži zlurada priča da će čak i telefoni biti uvedeni u svaku grobnicu i grobno mesto da se oni tamo pokopani onako uredno  mogu javiti svojima najmilijima, sve da čestitaju rođendan članovima familije ili da čestitaju slavu domaćinima kuća iz kojih oni putem bez povratka odoše. Sve se pitam da li je baš trebalo, po mom skromnom mišljenju, bacati novce za tehnološke novotarije ili je tu u pitanju pranje love sve sa utalivanjem od onih koji dodeljuju poslove i uzimanjem dela ''kolača'' onih koji novcem od samodoprinosa raspolažu.

''Da li pisanje može da utiče na promenu vlasti? Može, ako napišete ostavku.''  - aforizam, autor  Milan Todorov

Mirko S. Vraneš

Нема коментара:

Постави коментар