среда, 17. август 2011.

1. ДЕО - АПАТИН БУДУЋНОСТИ ...

У ИСЧЕКИВАЊУ ТУНЕЛА, 
О СВЕТЛУ НЕКОМ ДРУГОМ ПРИЛИКОМ ... 

          ''Ubi bene, ibi patria.'' Где је добро тамо је домовина.

Можда једног дана  неко и изађе ...

            Из дана у дан слушамо приче локалних властодржаца како је Апатин град будућности о општини будућности, нећу овај пут o општини, јер кад је зло и наопако у средишњем месту наше општине како је тек по селима можете погледати, распитати се ... У просперитетним срединама, каква на нашу жалост наша није, становништво је запослено, бави се неким пословима, проба ово оно и кад успе онда то развија и од тога лепо живи ... по природи ствари најлакше је и са најмање средстава покренути некакав пословни простор – локал у у њему точити пиће, продавати кифле, пржити кафу, бријати људе, фризирати даме, продавати одећи и обућу, продавати новине, књижару чак отворити, туристичку агенцију, продају парфема и кремица све са џиџа биџама, може се и адвокатска канцеларија стартовати, и апотека, и зубарска ординација, и татоо салон, и козметичсрски салон са масажом, и салон за прорицање судбине, и свашта нешто за децу, и секси шоп за успаљенике и успаљнице, и   ... много је теже почети неки производни циклус зна се да је услуга најчешћи почетак самосталног бизниса и проналажење свог пута до преживљавања. Некада је било довољно да као прави газда имаш пословни простор – локал па ко је храбар нешто у њему радуцка а теби сваког месеца киријица и што би наш народ рек'о – Пуна шака браде. Али Апатин је ово мање више сви су овде празних шака, а о брадама то је посебна прича.

        Потакнут разговором мојих другара који се злопате и покушавају да живе од самосталног рада, боље рећи радуцкања и сналажења, узмем ја себи за задатак да обиђем онако центар и мало около центра наше варошице и фотографишем празне пословне – просторе који су некада радили и од тога неко и живио, шта се сад дешава видећете, шта ће бити даље у будућности чућете почетком следеће године у предизборним кампањама већине политичких странака и покрета којима је по природи ствари улепшавање будућности ако они дођу или остану на власти природна ствар, то неко назина популизмом или причом са мање отпора или улепшавање ствари а прост пук и поштен свет то зове лажима, а ја пошто сам овакав какав сам све то зовем срањем.

        У скледећих неколико наставака приказаћу вам у слици и мало речи шта све зјапи празно у граду, дефинитивно, без будућности:


1. Тржни Центар, први у Апатину, угао Светог Саве  - Димитрија Туцовића ...

2.  ... кројачки салон, продавница гардеробе, цвећара ... било некад !

3. ... радио ''Дунав'' ...  овде био некад.

4. Пивница није заживела у граду пива ???

5. ... све за кућне љубимце,  па туристичка агенција, па папа ...

6. Цео регион се снабдевао деловима за камионе, авионе ...

7. И кафану замандалило, туго и жалости моја.

8. Овде би и Влада Србије могла да се смести и да им још места остане.

9. Моја омиљена продавница ''Меркур'' са најбољим особљем у Апатину и шире.

10. Некад најбољи шкембићи на Балкану. Знало се ту и запевати за покојником на подушју.

11. Зимске гуме, летње гуме ... и кафић некад био ја у њему пио ...

12. Ни кифле деци из школе нису прошле ?
13. Златара некад билааааа ...
14. Ни пљескавице ни топли сендвичи ником не требају.

15. Строги центар гардероба се ту куповала па намештај ''Симпо'' ...

16. ''Снабдевач'' једна тужна прича.

17. ''Снабдева'' тужна прича - друга половина ...

        Сад ви који нешто мислите да радите ево вам прилике да бирате к'о у каталогу, до локала попричајте са власником и ево и вас сунце да огреје само водите рачуна да долази дуга зима где сунце најчешће буде иза облака и кратко се задржи на небу, једино ако поверујете овим ''нашим'' властодршцима да смо ми најсунчанији град на планети.

                                                             Мирко С. Вранеш

Нема коментара:

Постави коментар