петак, 12. август 2011.

КОМЕ СМЕТА ''ЛИЧКИ ВИШЕБОЈ'' ...

ХРОНОЛОГИЈА НЕПРИЈАТНОСТИ


        ''Nomina sunt odiosa.'' - (Имена су мрска. – дословно значење) Имена (не треба) помињати.

        Има људи чија имена се помињу у оваквом или онаквом контексту, да ли се о њима говори или пише афирмативно или некако другачије, у лошем светлу, све зависи од дела која учине ... исто тако има ''људи'' чија имена не треба помињати, јер су то типови који у себи носе исконско зло и све оно што тамна страна човекове душе и психе код неких носи, тако да ми није циљ да спомињем имена већ само догађаје у којима су актери људи и  ''људи'' ...
        Елем, ''Лички вишебој'' је настао као идеја очувања обичаја и традиције и саборовања људи и дружења све кроз старе спортове, песму, припрему традиционалних јела ... од самог почетка организатори су се потрудили да се унутар организације наше манифестације не експонирају политичке приче и тако је то било све од 2001. до 2005. године када је  2005. године локална самоуправа, на челу са ''човеком'' чије име не вреди помињати јер је у категорији оних црних ликова и душа, полако почела да користи нашу манифестацију за некаква своја закулисна партијска окупљања и промоцију својих идеја, кулминација је настала 2010. године када је исти одлучио да по узору на ''Лички вишебој'', боље рећи копира нашу манифестацију и ''измисли'' ''Личку олимпијаду'', након најновијих догађаја и ескалације у насиље појединаца охрабрених  претходним  деловањем и неосуђивањем њихових дела од стране локалне власти и већине ''опозиционих'' политичких чиниоца на локалу, сада  прети опасност да ова подела нашег Крајишког а пре свега Личког народа прерасте у сукобе и догађаје са несагледивим последицама.

        Пре но што почнем хронолошки да ређам догађаје, за које се мислило да су случајни па испаде да сувише има случајности у тим случајним догађајима, те већини нормалних уђе црв сумње у главу са идејом да све то што се дешава није случајно већ намерно и кординирано урађено, зло станује у мозгу и душама неких ''људи'' и сада слободно шета и делује на територији општине Апатин ... дакле све је почело прошлог петка када је гостима из Невесиња (нашим побратимима) разбијено задње стакло на новом аутобусу и када је младим људима из Грачаца – Лика (Република Хрватска) Србима у два кафића скренута ''пажња'' да они немају шта да траже у Апатину јер су непознате фаце и говоре неким чудним језиком са пуно слова Ј у њему умало да млади људи испадну и усташе (не треба сметнути са ума да је та иста ијекавица говор и писмо нашег народа и Вука Караџића, и Његоша, и Тесле, и Краја Петра Првог карађорђевића, и Синише михајловића, и Бодироге, и Саве Милошевића, и ...), наставак непријатности је на сам дан одржавања ''11. Личког вишебоја'' где су на аутомобилима БГ регистрације излупани фарови и навече разбијено предње стакло (шофершајбна) на аутобусу браће из Невесиња ... где су људи резигнирано приметили речима – ''Браћо јел ми дођосмо на Косово или код браће у Апатин, све нам се чини да више у Апатин нећемо долазити.'' ... не знам шта су рекли момци из Грачаца и власници аутомобила са БГ регистрацијама, али у Апатин да ли ће долазити или неће  долазити показаће време, у сваком случају из нашег града ''будућности'' понели су горке успомене и непријатна искуства ... настављено је у недељу са новим актом скидања заставе Републике Србије (од стране два НН лица који су уочени како тестером секу рукохвар исте те заставе) ...   како је прошле године срушен билборд на којем смо оглашавакли нашу манифестацију ове године смо исти тај банер (транспарент) окачили на кућу нашег земљака (по мајци Личанин) и пријатеља са опаском да ваљда нико кућу неће рушити, кад не лези враже јуче затекоше људи разбијен излог на пословним просторијама у тој кући и седишту ОО Покрета социјалиста Апатин ... десило се пуно непријатности ескалирало у уништавање приватне имовине, нико се не огласи да осуди ове поступке и на тај начин охрабрује починитеље да то ескалира у физичке нападе на оне који другачије мисле но онај ''Nomina sunt odiosa.'' чије име не вреди помињати ... поводом ових догађаја и догађаја из прошле године у припреми одржавања јубиларног ''10. Личког вишебоја'' синоћ је одржана конференција за штампу па нека јавност сазна шта се дешава у ''нашем'' Апатину.

        Сад остаје да побројим све што се ''случајно'' дешавало 2010. и 2011. године у режији ''човека'' чије име не ћемо спомињати јер не вреди на такво зло речи и слова трошити:

Влада аутономне покрајине Војводине

        Како је Извршно веће, сада Влада АП Војводине од 2005. године донатор и суфинансијер наше манифестације 23. маја 2010. године обратили смо се председнику Владе и секретарима (министрима) Војвођанске владе са молбом за помоћ у организовању јубиларног ''10. Личког вишебоја'' у износу од 750.000 динара ... 21. јуна  из кабинета председника смо контактирани и упитани да ли смо ове године добили било какво решење или одговор о траженој помоћи ??? како нисмо добили никакво решење а били смо упознати да је на седници Владе АПВ донета одлука да се наша манифестација помогне у пуном траженом износу одговорили смо да немамо никакав писани одговор од надлежне институције ... каснијим сазнањима установили смо да је целокупни износ одобрене помоћи пребачен на рачун Општинског буџета у Апатину на основу интервенције ''човека'' чије име не вреди помињати са инсинуацијама и лажима да наша манифестација неће бити одржана, и да је то лоповска прича једног човека који годинама злоупотребљава буџет иначе по његовој изјави неисплативе и непрофаитабилне манифестације '' ... након одржаног Вишебоја и сазнања шта је све ''чојчина'' испричала шаљемо допис председнику и секретарима Владе АПВ 3. септембра  ... одговоре никада нисмо добили.
        У одговору на одборничко питање ''како је финансирана Личка олимпијада ?'' – стоји податак да је АП Војводина уплатила износ од 750.000 динара.

Откуд то да ''Лав'' поједе ''Јелена'' у Апатину ?

        Годинама уназад Апатинска пивара је била спонзор наше манифестације све до 2010. године када смо на писмо – допис упућен 13. јула  добили одговор 16. јула ''Поштовани, захваљујемо вам се на пословној понуди за наше учешће на догађају Лички вишебој. Анализом већ дефинисаних пројеката и обавеза установили смо да се не можемо укључити у ваш пројекат ове године. Желимо вам пуно успеха у организацији и реализацији пројекта. Хвала. Поздрав. Александар'' ... (накнадним сазнањем по одржаном Вишебоју од људи из Апатинске пиваре добили смо информацију да им је из локалне самоуправе јављено како Вишебој неће бити одржан већ уместо њега од сада је Личка олимпијада под пуним покровитељством ''човека'' чије име нећемо спомиљати) ...16. јула обратили смо се компанији Carlsberg Srbija  са молбом да помогну опстанак наше манифестације ... 19. јула путем телефона нам је јављено да је Челарево и ''Лав'' заинтересовано да нас помогне ... дакле ту је она прича да Лички вишебој има нешто против Апатинске пиваре и да ће чак неки људи добити отказ јер је на нашу територију доведен ''љути непријатељ'' ... ето како је ''Лав'' појео ''Јелена'' у Апатину захваљујући ''човеку'' и ''људима'' из његовог окружења чије име и имена нећемо помињати ...

Општински одбор ДС Апатин

        Из ранијих искустава користили смо праксу да информишемо и локалне огранке странака које имају водеће представнике у власти по вертикали до републичке, тако је 16. јула обавештен ОО ДС Апатин и председник истог, чије име нећемо спомињати из разлога ..., и затражена подршка у обраћању ка Влади Војводине ... по одржаном Вишебоју и спознајама ко стоји из саботаже и скоро забране вишебоја 08. септембра обраћамо се ОО ДС Апатин са комплетном хронологијим догађања и непријатности око Вишебоја ... одговор нисмо добили а помоћ од покрајине је завршила на Личкој олимпијади.

Средства јавног информисања у Апатину

          Медијско небо изнад Апатина је све сем независно и слободно, 21. јула је одржано Општинско веће, где је ''човек'' чије име стварно не вреди спомињати, је једногласно, а како би друкчије, донело одлуку да се уместо Личког вишебоја установљава Личка олимпијада ... ургентно је на порталу општине осванула вест, ту исто вече и ТВ емисија на ТВ Апатину и све са изјавом, ''човека'' чије име нећемо спомињати, као локална власт нема контролу над Вишебојом и то је прћија једног човека и његов приватни бизнис и трошио је паре без контроле ... исти ''човек'' је знао и био упознат да је сваке године Вишебој подносио извештај општини Апатин о наменски утрошеним средствима све са копијама извода из банака и рачуна и исти је знао да то од свих организација и удружења једино ради Вишебој ... Нови Глас комуне је 30. јула објавио текст са Општинског већа ... након одржаног вишебоја где је било више хиљада људи о чему сведоче видео снимци и фотографије апатински медији су ћутали и тај дан је главни догађај била изложба паса на, а где другде него на, бањи којој треба дати име по ''човеку'' чије име нећемо спомињати.

Забрањена позоришна представа

        Весна Пећанац еминентна глумица Атељеа 212 обратила се Вишебоју 3. јула са понудом о одржавању позоришне представе монокомедије ''О какав диван дан'', где је договорено одржавање исте уз сагласност ВД директора КЦ Апатин на Огњену Марију – 30. августа ... ту и допис ВД – у (после испаде ВУДУ)  од 23. јула ... па и транскрипт снимљеног разговора где ''човек'' признаде да неможе бити представе јер ће иначе добити отказ ??? Елем, тако не би ни позоришне представе поклона Вишебоја женама Апатина.


Простор за манифестацију

          Све у складу са позитивним законима и одлукама Вишебој је уредно закупио простор за одржавање манифестације и платио прикључак на електро мрежу, покосио траву на борилишту, почистио плато после догађаја ... и показао осталим удружењима шта ће све морати да раде ако им ''човек'' чије име не треба спмињати жели да ''помогне'' ...

Застрашивање - претње угоститељима, спонзорима, донаторима, учесницима, публици ...

        Годинам прелепи живи декор вишебоја су била деца из ГКУД ''Дунав'' из Апатина на јубиларном ''10. Личком вишебоју'' нису смела доћи јер их финасира буџет општине Апатин, оће рећи ''човек'' за кога смо рекли да му имена помињати нећемо ... Угоститељима је скренута пажња да ако изађу на вишебој чека их инспекција и ... донатори и спонзори скренута је пажња да сепрати шта раде и да не би било добро да помогну Вишебој, ... делегација ''људи'' је обилазила екипе учеснице и одвраћала од учешћа ту и извођење браће у Невесињу из аутобуса са претњом да их општина и начелник неће финасирати ако оду за Апатин и ... Апатинцима је скренута пажња да ће током Вишебоја ''људи'' од поверења ''човека'' коме имена спомињати нећемо обилазити плато код ''Шаран'' – а и бележити ко је присутан па ако неко ради у неком од предузећа и институција чији је оснивач општина Апатин да се припазииии ... до појављивања на лицу места инспектора за промет алкохолних и других напитака са ''контролом'' крвне слике једног јединог угоститеља који је имао храбрости да дође и ради ... Овом човеку вреди име поменути то је млађани крајишник Милорад Савић ...

        Поред све тортуре и притисака јубиларни ''10. Лички вишебој'' је одржан ... захваљујући: екипама и публици која је дошла; донаторима и спонзорима; Министарству за дијаспору Владе Републике Србије; Carlsberg Srbija – пиво ''Лав''; ентузијазму људи ...

2011.

        17. март – допис Министарству за дијаспору Владе РС - Конкурс

        12. јун – допис ОО ДС Апатин

        12. јул – допис ВП 1423 Сомбор (молба за мобилну кухињу)

        13. јул - допис Министарству за дијаспору Владе РС

        23. јул – допис Влада АП Војводине (председнику и секретарима)

        23. јул – допис Carlsberg Srbija

        29. јул – допис ЈП ''Војводина шуме''

        29 јул – захтев за заузеће јавне површине

        2. август – пријава скупа код Полиције Апатин
       
        3. август – захтев ''Електровојводини'' за ел. прикључак

''Лепе'' ствари везано за ''11. Лички вишебој''

        Недељу дана пред вишебој финасијска инспекција обилази и кажњава закупце ресторана ''Шаран'' и угоститељски објекат у Пригревици који води Милорад Савић ... пре тога обилазе и куглану у власништву С. Миличевића чији је иначе онај несретни билборд који срушише па га више нигде не може поставити, јер срећу квари ''човеку'' чије име нећемо помињати ... али са моје стране да зна  јебаћу маму мамуинууу том ''човеку'' ... обилазак донатора и спонзора са обавештењем да не би било лепо ако помогну Вишебој, звање екипа учесница, малтретирање судија и логистике Вишебоја ...


        Поштовани моји блогери за све ово наведено постоје писани трагови, извештаји, живи сведоци па ко 'оће може да се распита и посведочи да ствари управо стоје овако и ако се не огласе институције, политички чиниоци, грађани питање дана када ће ово све ескалирати у физичке сукобе. 

        Морате признати да је ово исувише ''случајности'' да би све било ''случајно''.

        Као највећа љага на цео догађај је провођење аутобуса у пратњи апатинске полиције до станице полиције, увођење Невесињаца у полицијску станицу и узимање изјава о некаквом вербалном деликту, као пуно су галамили кад су им обадва стакла разбијена ... збогом памети и да ли уопште треба и живети у Апатину а не нешто организовати.


        ''Тајна у томе што досађујемо људима је у томе што им све говоримо.'' - Voltaire - François Marie Arouet

 

                                                       Мирко С. Вранеш

                                                 

Нема коментара:

Постави коментар