петак, 12. август 2011.

3. ДЕО - КОМЕ СМЕТА ''ЛИЧКИ ВИШЕБОЈ'' ...

КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА ШТАМПУ – 11.08.2011. 


        ''Sine lege autem poena conscientia est.'' – Kaда нема закона, казна је савест.


        Поводом догађаја везаних за разбијање стакала на аутобусу Невесињаца и просторијама ОО Покрет социјалиста Апатин, разбијању фарова на аутомобилима, вербалном нападу на младе људе из Грачаца ... председник ОО ПС Апатин Марко Кнежевић дао је следећу изјаву:
       

        Банер Личког Вишебоја неће бити уклоњен са зида просторија ОО ПС Апатин и стајаће до следећег Личког Вишебоја.Господин Вранеш вам је све рекао у вези Личког Вишебоја, пре него што почнем, желим само да вам кажем да је председник Покрета социјалиста Александар Вулин упознат са целом ситуацијом око Личког Вишебоја и Личке Олимпијаде, тачније око нетрепељивости, те је исто вече контактиран кад је екипа из Невесиња имала проблем са аутобусом, кад им је разбијено предње и задње стакло. Покрет социјалиста подржава Лички Вишебој и ми као одбор ПС смо помогли организацију истог колико смо могли. Наравно председнику је јављено и за јутрошњи напад на просторије ОО ПС Апатин, он осуђује сваки вид насиља, даје велику подршку како свом одбору у Апатину, тако и Личком Вишебоју, иначе председник Вулин је на службеном путу и није могао присуствовати овој конференцији, како вас је иначе и навикао.

        Покрет социјалиста осуђује сваки вид насиља, само да подсетим над нама се од почетка фебруара врши константан терор, нападамо се физички, прети нам се смрћу, па ево сада нам се нападају и просторије. Све те нападе сем Покрета за Апатин и СНС, нико није јавно осудио. Није проблем, ми из ПС смо навикли на терор, главни кривац за сво насиље и демонстрацију силе у Апатину је локална коалициона власт на челу са СПС-СРС из разлога што прави амбијент у коме сила, насиље, терор, криминал пролази некажњено и што са својим понашањем, директно или индиректно охрабрује празноглавце на чинове насиља.

        Лично, путем медија сам неколико пута позивао локалну власт да се огласи и осуди сваки вид насиља, нису то урадили, и зато некажњено пролази разбијање излога, шоферки, физички напади, претње смрћу и сав криминал у општини Апатин. Још је занимљивије што већина опозиционих странака у Апатину такође ни једном се није огласила и осудила насиље.

        Покрет социјалиста се доказао, као једина претња локалној власти, а то смо доказали својим активностима, указивањем на пропусте и криминалне радње локалне власти, тужбама...


        ОО ПС Апатин је подржао манифестацију Лички Вишебој, која се ове године одржала по једанаести пут за редом, изашли смо у сусрет господину Мирку Вранешу председнику удружења.Окачили смо банер Личког Вишебоја на наше просторије одбора, помогли смо му колико смо могли, омладина ОО се ангажовала, надам се да ћемо следеће године бити у могућности да помогнемо више.

        Јутрос нам је разбијен излог у просторијама одбора, уз два графита, први Ј... вас Томислав Николић, а други СРС. Ово је само један од доказа да је треунта власт у Апатину, а и ова републичка свесна да ће коалиција СНС-ПС-НС-ПСС победити на следећим изборима, те да ће многи који су сада на власти, како на локалу, тако и на републичком нивоу, морати да одговарају за своје поступке, крађу и криминалне радње и тога се плаше.

        Чланови ОО ПС Апатин се месецима боје са своју личну сигурност, рецимо у Пригревици нико од наших другова из МО не иде сам, него по двоје, јер страхују да ће их неко опет пресрести и физички насрнути на њих само зато што јасно, гласно и не двосмислено износе своје политичке ставове.Сад постављам питање, да ли поред свега тога, требамо организовати и ноћне страже, како би заштитили себе и своју имовину.

        Колико је крива локална власт, толико је крива и опозиција која такође ћути и не осуђује насиље, сада јавно прозивам локалне одборе ДС, СПО, Г17,  ДСС, НС и друге.Демократска странка, као неко ко се куне у демократију и владавину права, месецима у назад ћути, ни једном није осудила насиље, а о овим другим боље и да не говорим ништа, мали су, безначајни и шурују са локалном власти исто као ДС.

        Не желим да кажем и окривим да су напад на просторије ОО ПС Апатин наредили СПС или СРС, јер за то немам доказе, али и овај пут ће бити занимљиво видети оће ли се те две странке огласити саопштењем, оће ли осудити насиље или њихова тишина треба да значи како је за њих насиље прихватљиво и како сматрају да је оно легитимно средство политичке борбе.

        Покрет социјалиста осуђује сваки вид насиља, али сада ћу вам рећи исто оно што сам рекао и команидру полиције у апатину када је био напад на нашег председника МО Пригревица, у колико полиција није у стању заједно са локалном влашћу, да нам отклони опасности по живот, бићемо принуђени да се сами организујемо и да сами заштитимо своја уставом загарантована права, на слободу кретања, говора, мишљења итд.

        Лички Вишебој има и имаће у будуће пуну подршку Покрета социјалиста, господин Вранеш није рекао, али ја ћу рећи, сто посто сам сигуран да је напад на наше просторије због наше дате подршке Личком Вишебоју.Ко дели људе Крајшнике, прецизније Личане, зна се ко их је поделио, то је председник општине Апатин др.Живорад Смиљанић.Прошле године је основао Личку Олимпијаду и хтео је да угаси Лички Вишебој који једанаест година траје.Због чега председник општине оће да угаси Лички Вишебој, због пара, због гласова, ево рекао сам, па нека ме опет тужи, није проблем.Председник општине је једини кривац за раскол личке заједнице у Апатину, он који на крају крајева и није личанин.Због свог начина понашања, своје сујете, заједно са својим сарадницима и батинашима, упорно уништава Апатин.Због чега је србима преко дрине прећено у нашим кафићима, због чега им је речено да нису добродошли у Апатин, због чега им је замерано што говоре јекавицом, због чега је разбијен аутобус гостима из невесиња, због чега су разбијени фарови на аутомобилима гостима из Београда, због чега су нападнуте просторије ОО ПС Апатин, само из разлога јер су сви ти људи дали подршку Личком Вишебоју.

        Са својим прећутним одобравањем насиља од стране локалне власти и дела опозиције, у апатину ризикујемо да насиље ескалира и поприми огромне размере.

        Одговорност је оно што политичка сцена у Апатину нема, овде се ради о људима који су одлучили да се баве политиком, о председницима свих политичких опција у апатину, који самим својим ангажовањем у политици би требало да буду политички и друштвено одговорни, сем нас из ПС и СНС, таквих људи нема и то је оно што забрињава највише.

        Покрет социјалиста ће стати на пут сваком виду насиља, наставићемо са притисцима на све политичке актере у апатину да јавно осуде насиље у супротном сносиће одговорност за све немиле сцене  које се буду догађале, то кажем за опозицију, а локална власт за сада једина сноси сву одговорност за све што се десило у прошлости по питању насиља, али исто тако и за будућа.


ОО Покрет Социјалиста Апатин

Председник OO
ПС Марко Кнежевић

        Једини начин да се спречи зло и његова ескалација је јавна осуда те проналажење и кажњавање починиоца и евентуалних налогодаваца.

                                                          Мирко С. Вранеш  

Нема коментара:

Постави коментар