недеља, 14. август 2011.

СПОМЕНИЦИ ...

НОВИ И СТАРИ !

 
''Sub rosa.'' У поверењу.


        Нови споменици ничу, а, старе споменике не одржавају, тако да ће се сами од себе срушити. Ево данас добисмо и нови споменик поклон Републике Мађарске Апатину за миленијум, леп гест, добисмо бисту Светог Стефана (Szent Istvan) првог краља Мађара, човек био краљ па постао светим и у католичком и православном календару.


        Све је то лепо, мало мало па неки споменик осване у Апатину, нећу сад о томе да ли је време за споменике или није о томе сам подоста већ ... него оно нешто споменика што имадосмо пре ове споменичке грознице једва на ''ногама'' стоје ... у најлошијем стању је споменик Светом тројству испред католичке цркве у самом центру Апатина -  Узнесење Маријино ... има Свето тројство једног дана неком да се скрка на главу, па му ни сви свеци неће помоћи, отиће чељаде ни криво ни дужну под јурисдикцију Светог Петра. Нећу сад о оном у паркићу  код Дома културе, где  се и стуб и петокрака распадају а ланци већ поодавно нестали, исто као и ограда што давно нестаде око распећа Христовог испред поменуте цркве у улици Српских владара.



        Ево предлога локалној власти, кад већ толико волите споменике, што већ постаје патологија, ајде дедера бар овај један посвећен Оцу, Духу и Сину доведите у стање споменика а не грађевинске опасности по пролазнике.


                                                                          Мирко С. Вранеш


Нема коментара:

Постави коментар